Hjem Nyheter Globalt Erdogan har signert Sveriges NATO-søknad

Erdogan har signert Sveriges NATO-søknad

NATO Tidligere denne uken ratifiserte Tyrkias parlament Sveriges NATO-søknad. Nå har Erdogan signert ratifiseringen, noe som var et siste skritt for tyrkisk godkjenning av Sverige som NATO-land.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: NATO/flickr (CC BY-NC-ND 2.0).

Det var på tirsdag at det tyrkiske parlamentet stemte gjennom Sveriges NATO-søknad, etter to og et halvt år med motstand. Det siste steget i prosessen var president Recep Tayyip Erdogans underskrift, som han ifølge opplysninger skal ha satt på papir torsdag ettermiddag.

Det betyr at den tyrkiske ratifiseringen av Sveriges NATO-medlemskap nå er fullført.

Vi ønsker velkommen Tyrkias ratifisering av Sveriges NATO-søknad. Vi har nå nådd en avgjørende milepæl på veien mot fullt medlemskap i NATO, skriver den svenske statsministeren Ulf KristerssonX.

Tidligere på dagen sendte USAs president Joe Biden også et brev til medlemmer av Kongressen der han skriver at han formelt vil varsle Kongressen om salget av F-16-fly til Tyrkia, så snart Tyrkia fullfører ratifiseringen av Sveriges NATO-medlemskap.

Nå gjenstår bare Ungarns ratifisering for at Sverige formelt skal kunne bli med i den transatlantiske krigsalliansen. Nylig varslet det svenske forsvaret at de frykter at dette kan føre til at Russland vil angripe Sverige med langtrekkende prosjektiler. I melding til regjeringen ble det også innrømmet at det ikke er sikkert at Sverige i en slik situasjon vil få hjelp fra USA.