Hjem Nyheter Norden Erkeglobalist vant over homse i Finlands presidentvalg

Erkeglobalist vant over homse i Finlands presidentvalg

FINLAND Andre runde av det finske presidentvalget ble på søndag avholdt med to kandidater. Alexander Stubb vant over Pekka Haavisto, og sistnevntes homoseksuelle «legning» sies å ha hatt en betydelig innvirkning på resultatet.

Alexander Stubb. Foto: Flickr.com (CC BY-NC-SA 2.0 DEED).

En ny president ble i ɡår valgt i Finland. Den som vant valget etterfølger den mest populære presidenten gjennom tidene: Sauli Niinistö fra Samlingspartiet.

Valget har stått mellom tidligere finans- og statsminister Alexander Stubb, som også jobbet som høytstående EU-tjenestemann, og homofile Pekka Haavisto fra De grønne.

Med 98,9 prosent av stemmene talt opp ledet Stubb med 51,7 prosent mot Haavistos 48,3 prosent. Sistnevnte har også innrømmet nederlag og gratulert Stubb med seieren.

Tredje andreplass på rad

Det har vært spekulasjoner i media om at det faktum at Stubb er finsk-svensk kan koste ham stemmer, samtidig som det har vært skepsis til om finnene tåler en homoseksuell president.

Det ser ut til at homofili har spilt en større rolle, ettersom en tredjedel av finske velgere anser Haavistos homoseksualitet for å være et problem. Han er nummer to i et presidentvalg for tredje gang på rad. Han har imidlertid kommet nærmere ved hvert valg, inkludert dette, og han har aldri har vært nærmere å bli president. Han benytter også anledningen til å rose den nye presidenten.

– Jeg tror Finland vil få en god president. Alexander Stubb er en dyktig person for jobben, sier Haavisto.

Finlands 13. president er naturlig nok glad for seieren.

– Dette er den største æren i mitt liv. Dette er den største oppgaven et menneske kan få, sier Stubb.