Hjem Historie Dagens historiske Det blodige attentatet mot Gyllent daggry

Det blodige attentatet mot Gyllent daggry

HISTORIE I dag, den 1. november, er det syv år siden to medlemmer av Gyllent daggry ble skutt og drept utenfor partiets hovedkvarter i Athen. I tiden etter attentatet utviste nasjonalistiske organisasjoner verden over sin solidaritet med Gyllent daggry.

George Fountoulis og Manolis Kapelonis fra Gyllent Daggry.
George Fountoulis og Manolis Kapelonis fra Gyllent Daggry.

Fredag den 1. november 2013 ble to medlemmer fra det greske nasjonalistpartiet Gyllent daggry skutt og drept utenfor partiets hovedkvarter i Athen. Medlemmene, George Fountoulis og Manolis Kapelonis, holdt vakt utenfor hovedkvarteret da to menn ankom på motorsykkel og åpnet ild mot dem.

Attentatet mot Gyllent daggry kom i kjølvannet av en lang rekke angrep mot partiet. Blant annet satt partileder Nikolaos Michaloliakos samt store deler av partiledelsen varetektsfengslet siktet for å lede en «kriminell organisasjon».

Hellas’ statsminister, Antonis Samaras, ved et besøk hos Den amerikanske jødiske komité i New York.
Hellas’ statsminister, Antonis Samaras, ved et besøk hos Den amerikanske jødiske komité i New York.

Hellas’ statsminister, Antonis Samaras, sverget ved et besøk hos Den amerikanske jødiske komité i New York å «utrydde Gyllent daggry» og at han ville gjøre «hva enn det krever». Flere lovforslag ble senere fremmet og godkjent, deriblant forslaget om en «antirasistisk» lov som skulle skjerpe straffene for såkalt «hatkriminalitet», og et annet lovforslag som effektivt kuttet all form for statlig støtte til partiet. Alle lovforslagene var tiltenkt å ramme Gyllent daggry.

nekros-460x399_ny

Etter attentatet slapp partileder Michaloliakos en offisiell pressemelding hvor han la skylden på det greske regimet og gresk massemedia. Ifølge partilederen skal Gyllent daggry gjentatte ganger ha bedt om politibeskyttelse, da de hadde mottatt en rekke drapstrusler som følge av den anspente situasjonen:

Antonis Samaras og Nikos Dendias er medskyldige i terrorhandlingen mot Gyllent daggrys hovedkvarter i Neo Iraklio der to unge grekere ble drept og en alvorlig skadet. […] Dette ble gjort mulig gjennom at partiets politibeskyttelse ved hovedkvarteret er inndratt, til tross for at partiet har begjært beskyttelse på grunn av utallige trusler.

Ilias Kasidiaris, Gyllent daggrys pressetalsmann.
Ilias Kasidiaris, Gyllent daggrys pressetalsmann.

Ilias Kasidiaris, Gyllent daggrys pressetalsmann, uttalte seg også om attenatet:

Gyllent daggry har i over en måned blitt angrepet av myndighetene og av media. Av denne grunn ber vi om en hard straff for ikke bare de som utførte gjerningen, men også de som står bak og oppmuntret til denne kaldblodige henrettelsen. Vi vil uttrykke våre dypeste sympatier til familiene og barna. Disse barna tilhører vår familie.

Hedret de falne i Athen

Kvelden dagen etter, lørdag den 2. november, samlet tusenvis av grekere seg utenfor Gyllent daggrys hovedkvarter for å hedre de myrdede nasjonalistene. Under seremonien ble lys tent og blomster lagt ned. Som en symbolsk handling hadde man også byttet navn på gaten utenfor hovedkvarteret og satt George Fountoulis og Manolis Kapelonis sine navn på gateskiltet.

640px-securedownload__article

Motstandsbevegelsen demonstrerer i Stockholm

Over hele Europa utviste nasjonalister solidaritet og sympati gjennom ulike aksjoner. Og lørdag den 9. november, helgen etter attentatet, arrangerte Den nordiske motstandsbevegelsen en støttedemonstrasjon for Gyllent daggry i sentrum av Stockholm. Tre og tre gikk Motstandsbevegelsens aktivister og andre sympatisører i et langt fakkeltog til den greske ambassaden, hvor Julius Blomberg holdt en tale.

Blomberg talte om det greske regimets forfølgelse av Gyllent daggry og det blodige attentatet utenfor partiets hovedkvarter. Videre talte han om viktigheten av solidaritet med våre greske kamerater, og at Gyllent daggrys kamp ikke bare handler om Hellas’ framtid, men hele Europas framtid.

Gyllent daggrys kamp handler om mer enn Hellas – deres kamp inspirerer hele Europa og ikke minst dets nordre deler. Partiets navn er nå kjent og fryktet over hele verden. Vær klar over at fienden vil alt annet enn at Gyllent daggrys iblant hardføre metoder og ofte kompromissløse kamp sprer seg. For å være tydelig tar jeg min siste setning på engelsk: WE STAND WITH GOLDEN DAWN!

Til tross for kaotiske og krigssonelignende tilstander i Stockholm sentrum var demonstrasjonen svært vellykket og fikk mye oppmerksomhet i både nordisk og europeisk massemedia og alternativ media.

Se film fra demonstrasjonen nedenfor:

Takkebrev fra Michaloliakos

Som følge av den solidaritet og oppmerksomhet Den nordiske motstandsbevegelsen har gitt Gyllent daggry og deres kamp i Hellas, både gjennom demonstrasjon, aktivisme og kontinuerlig mediadekning via Nordfront, mottok organisasjonen et takkebrev fra partileder Michaloliakos.

Hellasbrev-løpsedel_ny

Ingen siktede og ingen pågrepne

Til tross for at attentatet var fanget på film av overvåkningskameraer, har det ett år etter ikke blitt gjort noen reell fremgang i saken. Ingen mistenkte, ingen siktede og ingen pågrepne.

Da Nordfront intervjuet Grigoris Georgitsopoulos, en aktivist fra Gyllent daggry, sa han følgende om gjerningsmennene:

De kommer ikke til å bli pågrepet før vi har makten. Politiet gjør ikke engang noen ordentlig etterforskning.

Relaterte artikler:
Stockholm får en oppvisning i total nordisk motstand
– Alle konfrontasjoner som oppstod var på våre vilkår
Gyllent daggry takker Motstandsbevegelsen!
– We stand with Golden Dawn!
Intervju med aktivist fra Gyllent daggry
Gyllent daggry avslører politisk forfølgelse
To personer skutt og drept utenfor Gyllent daggrys hovedkvarter
Det greske regimet fjerner Gyllent daggrys partistøtte
World Jewish Congress: – Vi oppfordret Hellas’ regjering til å forby Gyllent daggry
Tidligere gresk justisminister: – Sionister og EU står bak aksjonene mot Gyllent daggry
Hellas’ statsminister «sverger å utrydde Gyllent daggry»
Lederen for Gyllent daggry er arrestert
Motstandsbevegelsen krever umiddelbar løslatelse av Nikolaos Michaloliakos