Hjem Nyheter Etterretningstjenester offentliggjør «bevis» mot Russland

Etterretningstjenester offentliggjør «bevis» mot Russland

UTENRIKS I natt ble de amerikanske etterretningstjenestenes etterlengtede «bevis» for at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget gjennom såkalte hackingangrep offentliggjort. Hovedsakelig handler «bevisene» om russisk medias manglende evne til å rapportere etter samme linje som vestens løgnpresse.

Vladimir Putin liker Donald Trump – et «bevis» for at Russland har gjort «datainnbrudd», ifølge amerikanske etterretningstjenester.
Vladimir Putin liker Donald Trump – et «bevis» for at Russland har gjort «datainnbrudd», ifølge amerikanske etterretningstjenester.

I lang tid har amerikanske etterretningstjenester som Central Intelligence Agency (CIA) og Federal Bureau of Investigation (FBI) forsikret verden, gjennom hovedsakelig jødiskeid media, at de har bevis for at Russland gjennom «hackingangrep» og datainnbrudd forsøkte å påvirke utfallet av det amerikanske presidentvalget til Donald Trumps fordel.

Bevisene ble samlet etter en begjæring fra USAs avgående president Barack Obama, som også skråsikkert uttalte seg om Russland og president Vladimir Putins skyld til hans partifelle Hillary Clintons nederlag i presidentvalget.

Mange har dog vært veldig skeptiske til at etterretningstjenestene virkelig sitter på ordentlige bevis. Donald Trump sammenlignet for eksempel saken med at de samme organisasjonene en gang i tiden også påsto å ha «bevis» for at Iraks daværende president Saddam Hussein hadde såkalte masseødeleggelsesvåpen som han var beredt til å anvende mot USA. Samtidig har også ledende neokonservative republikanere uttrykt at det er mer sannsynlig at etterretningstjenestene selv ligger bak «hackingangrepene» enn at Russland er det.

Personen bak publiseringen av Demokratenes lekkede e-post, Wikileaks grunnlegger Julian Assange, har dessuten bestemt nektet for at Russland er innblandet og valgte å kalle Hillary Clinton for en løgner ettersom hun gjentatte ganger allerede under presidentvalgkampanjen påsto dette.

Natt til lørdag ble endelig «bevisene» presentert for almenheten, i form av en rapport fra CIA, FBI og National Security Agency (NSA). Rapporten er en kortere utgave av en hemmeligstemplet rapport som kun presidenten og andre ledene personer i Washington har fått se. Innholdet i den hemmeligstemplede rapporten har imidlertid allerede blitt kjent og til og med den jødiskeide avisen Washington Post erkjenner at de som har lest den har bekreftet at også den «mangler konkrete bevis» og at «den inneholder ingen bombenedslag».

Det virker snarere å handle om hemmelig avlytting av russiske politikere som mener at de så Trumps seier i presidentvalget som noe positivt, hvorpå de blant annet skal ha gratulert hverandre.

Innledningsvis meddeles det:

Russiske forsøk på å påvirke 2016 års amerikanske presidentvalg representerer den siste formen av Moskvas langsiktige streben for å undergrave den USA-ledede liberale og demokratiske ordningen. Disse aktiviteter viser dog på en betydelig opptrapping når det kommer til oppriktighet, aktivitetsnivå samt omfang av nedlagt arbeid sammenliknet med tidligere aksjoner.

Vi mener også at president Vladimir Putin beordret en påvirkningsaksjon i 2016 innrettet på det amerikanske presidentvalget. Russlands mål var å undergrave tilliten til den amerikanske demokratiske prosessen, svartmale minister Clinton samt skade hennes valgbarhet og muligheter til presidentskapet. Vi mener også at Putin og den russiske regjeringen utviklet en klar preferanse for den valgte presidenten Donald Trump. Vi har høy tillit til disse vurderingene.

Til tross for disse vidtgående og skråsikre konklusjonene er det egentlig intet nytt som fremkommer på bevisfronten.

Foruten at det legges stor vekt på at president Putin og andre russiske politikere i offentlige uttalelser har snakket positivt om Trump og mindre positivt om Clinton virker den offentlige rapportens «bevis» mest å handle om at russisk media, slik som Russia Today (RT) og Sputnik, har valgt å rapportere anderledes enn vestlig og jødiskeid media.

For eksempel tar de opp det faktum at RT har rapportert om det urovekkende innholdet i Clinton og hennes kampanjeleder John Podestas e-post, i motsetning til vestlig media som har ignorert det som har fremkommet og istedet har valgt å angripe Russland og anklage dem for å ha hjulpet Wikileaks med å gjennomføre datainnbruddet. Forskjellen i mediarapporteringen mener rapporten er et bevis for Russlands innblanding.

Et annet «bevis» er at RT (som rapporten benevner som et «propagandaorgan») samarbeidet med Julian Assange og besøkte ham for et eksklusivt intervju på Ecuadors ambassade i London, hvor han i flere år har oppholdt seg. Dessuten menes det at RT «rutinemessig rapporterte positivt om Assange og gav ham en plattform til å kritisere USA».

RTs eksklusive intervju med Julian Assange er ytterligere et «bevis» som presenteres.
RTs eksklusive intervju med Julian Assange er ytterligere et «bevis» som presenteres.

Det hevdes videre at en rumensk hacker ved navn «Guccifer» egentlig har russisk opphav. Noen koblinger til russiske myndigheter eller sikkerhetstjenester eller Wikileaks presenteres dog ikke.

Samlet handler det hele om at de ser russisk medias rapportering som avvikende og dermed en trussel mot den «demokratiske ordningen» i USA.

Ettersom den russiske staten har interesser i eksempelvis RT menes det at deres rapportering på en eller annen måte avslører skjulte aksjoner fra Russlands side. At så Putin har foretrukket Trump foran Clinton kan knappest ses som noen hemmelighet.

Det faktum at de fleste europeiske regjerings- og statssjefer, på samme måte som europeisk statsmedia, har uttalt en tilsvarende støtte for Clinton og samtidig en sterk motvilje mot Trump synes heller ikke lede til noen konklusjoner om at disse også skulle ha forsøkt å «påvirke» valgets utfall.

Les hele rapporten HER.

Kilder:
Underrättelsetjänster offentliggör »bevis» mot Ryssland
U.S. intercepts capture senior Russian officials celebrating Trump win