Hjem Nyheter EU-anklager mot Marine Le Pen

EU-anklager mot Marine Le Pen

VALGPÅVIRKNING I sluttspurten av det franske presidentvalget slipper EU en rapport som anklager Marine Le Pen for å ha brukt EU-penger på en gal måte.

Marin Le Pen. Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0).

Marine Le Pen ble nummer to i første omgang av det franske presidentvalget med over 23% av stemmene. Vinneren ble den sittende presidenten Emmanuel Macron som fikk 27% av stemmene.

I forkant av den andre omgangen, hvor Le Pen og Macron skal kjempe om hvem som blir Frankrikes neste president, har også jøden Éric Zemmour oppfordret sine 2,5 millioner tilhengere til å stemme på Le Pen. Zemmour kandiderte som en mer radikal utfordrer til Le Pen og fikk 7% i den første omgangen av presidentvalget og kom dermed på fjerdeplass.

Den andre omgangen av valget holdes nå på søndag og en uke før valgdagen syntes EU det var et passende tidspunkt å fremme anklager mot Le Pen. Det er deler fra en 116 sider lang rapport fra Det europeiske kontor for bedrageribekjempelse som har lekket til fransk media. Ifølge The Guardian påstår rapporten at Le Pen da hun var EU-parlamentariker, hvilket hun sluttet å være i 2017, skal ha brukt EU-penger for nasjonal partivirksomhet tross at det ikke var den tenkte hensikten med pengene.

Totalt skal det være snakk om en sum tilsvarende seks millioner kroner som EU har lagt merke til. Både Le Pens parti, Nasjonal samling, og deres advokat kritiserer EUs rapport og at unionen velger å fremme disse anklagene i slutten av presidentvalget. Advokaten sier at rapporten omhandler opplysninger som er over ti år gamle, hvilket gjør det enda mer oppsiktsvekkende at EU tar opp dette nå.

– Marine Le Pen bestrider dette. Hun bestrider det uten å ha tilgang til detaljene i anklagene. Dette er en manipulasjon; uheldigvis er jeg ikke overrasket over dette, sier Le Pens advokat.

The Guardian sier at anklager blant annet rettes direkte mot Marine Le Pen og hennes far, men at ingen av de anklagede personlig skal ha tjent på uregelmessighetene de anklages for. Den eneste konkrete anklagen avisen nevner er at Marine Le Pen i 2010 skal ha utbegjært 5 000 euro for hotellrom til 13 «høyreekstreme partimedlemmer» som skulle delta på en konferanse om Europa og finanskrisen. EUs bevis for at disse pengene skal ha blitt feilaktig brukt er at en person som påstås å ha deltatt på konferansen har sagt at den virkelige hensikten var å diskutere partilederskapet. EU-flagget skal bare ha vært opphengt midlertidig for å bli fotografert, hvorpå Le Pen så hadde gitt ordre om å «ta bort den dritten».

Det venstreliberale etablissementet i EU ble nylig rammet av en kalddusj da  Viktor Orbán og Fidesz vant valget i Ungarn og et nytt og mer radikalt nasjonalistparti kom inn i parlamentet. Dette samtidig som Orbán har bremset Ungarns deltakelse i sanksjonene mot Russland, motsetter seg ikke-europeisk masseinnvandring og har begrenset homolobbyens innflytelse i landet.

Hvis Le Pen skulle vinne valget i Frankrike hadde det vært enda et tilbakeslag for EU, da hun blant annet har gått til valg på å redusere Frankrikes involvering i NATO, krever at fransk lov skal overordnes internasjonal lov og dessuten vil skape en europeisk koalisjon som på sikt skulle kunne erstatte EU.

De fleste opinionsundersøkelser peker på at den mer EU-vennlige Macron vil vinne valget på søndag, men Le Pen ligger ifølge mange målinger langt over 45% og har altså en sjanse til å overraske og vinne valget.