Hjem Nyheter EU «drar en rød linje» ved Kinas innblanding i Ukrainakonflikten

EU «drar en rød linje» ved Kinas innblanding i Ukrainakonflikten

TREDJE VERDENSKRIG EU følger USAs eksempel når de nå går ut med trusler om konsekvenser om Kina velger å fullføre sine sannsynlige intensjoner om å levere våpen til Russland.

EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell. Foto: Union Europea en Peru (CC BY 2.0).

EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell formidlet mandag unionens «sterke uro» for at Kina «står beredt til å levere våpen til Russland». Uttalelsen kom i kjølvannet av liknende anklager forrige uke fra USAs utenriksminister Antony Blinken, som hevdet at Kina forbereder seg for å «sende dødelig hjelp til Russlands styrker». Borrell advarte også for konsekvenser om Kina velger å fullføre det som USA og EU sannsynligvis mener er intensjoner om våpenleveranser. I sin tale ved EUs utenriksminister-møte i Brussel fortalte utenrikssjefen at han i løpet av dagen personlig hadde klargjort for det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Wang Wenbin at Kina gjør klokt i å avstå fra å levere våpen til Russland. Diplomaten la til:

Jeg uttrykte ikke bare vår uro, men klargjorde det faktum at for oss er dette en rød linje i vårt forhold.

Ifølge utenrikssjefen forsikret Wang ham at Kina ikke har noen planer om å gjøre noen slike leveranser, hvilket Borrell skal ha svart med kommentaren at EU «vil være på vakt».

Følger USAs eksempel

I helgen erklærte USAs FN-sendebud Linda Thomas-Greenfield, med liknede ord som Borrell brukte på mandag, at «all dødelig støtte fra Beijing til Moskva» i den pågående militære konflikten i Ukraina skulle «passere Washingtons røde linje». Utenriksminister Blinken kommenterte at et slikt trekk skulle få «alvorlige konsekvenser» for relasjonene mellom USA og Kina. USAs president Joe Biden gikk i forbindelse med dette ut med en direkte trussel om nye sanksjoner mot Kina hvis landet velger å utruste Russland med våpen.

Kinas utenriksdepartement har svart anklagene og truslene fra USA med å oppfordre Amerika til å «på alvor reflektere» over sin egen rolle i konflikten mellom Russland og Ukraina. «Det er USA, ikke Kina, som har spredt våpen på slagfeltet», sa Wang Wenbin på mandag. Han la til:

USA kan ikke diktere for Kina hva vi skal gjøre. Vi vil i våre relasjoner med Russland aldri vike for USAs pekefinger, press eller tvang.

Kina har gjentatte ganger understrøket at når det kommer til Ukrainakonflikten så står de «på fredens og dialogens side» og at de etterlyser samtaler mellom Moskva og Kiev. Samtidig har de anklaget USA og NATO for å hisse opp konflikten.