Hjem Nyheter EU får fullmakt til å sensurere politikere

EU får fullmakt til å sensurere politikere

SENSUR Presidenten i EU-parlamentet har fått fullmakt til å trekke ut kontakten på direktesendinger av debatter for å slå ned på «rasistisk språk», melder AP.

Foto: Jennifer Moo, CC BY-ND 2.0, Flickr.

Det var i januar at medlemmer av Europaparlamentet i stillhet vedtok et tiltak for å stoppe politikere fra å spre det de anser for å være «rasistisk oppførsel» under debatter i EU-parlamentet.

Tiltaket innebærer at presidenten nå kan avbryte eventuelle opptak av en EU-politiker som uttrykker «ærekrenkende, rasistiske eller fremmedfiendtlige språk eller atferd». Lovbrytere kan også bli bøtelagt opp til 9 000 euro (80 000 norske kroner) for brudd av vedtaket. Definisjonen av hva som utgjør som et brudd er løst definert og kritikere kaller det en form for sensur.

Tiltaket kommer på et tidspunkt da høyrepopulistiske partier i Europa blir stadig mer populære. Geert Wilders fra det nederlandske Frihetspartiet og Marine Le Pen fra Frankrikes Nasjonal Front leder begge i meningsmålinger i forkant av viktige valg denne våren. Begge kandidatene ønsker også å ta sine land ut av EU hvis de kommer til makten.

Kilde:
EU Moves To Censor ‘Racist Language’ By Populists Ahead Of Key Elections