Hjem Nyheter Europa EU godkjenner overfiske – til tross for hard kritikk

EU godkjenner overfiske – til tross for hard kritikk

MILJØ EU har vedtatt nye fiskekvoter for unionen. Avgjørelsen er sterkt kritisert da det vil føre til overfiske.

Illustrasjonsfoto. Foto: CC public domain.

EU-landenes ulike fiskeriministre har vedtatt nye fiskekvoter i Nordsjøen, Atlanterhavet, Middelhavet og Svartehavet for neste år.

Kvotene blir imidlertid sterkt kritisert av miljøorganisasjoner, som mener de er alt for høye og vil føre til overfiske.

– Det er uakseptabelt at statsråder åpent tar til orde for å ignorere forskernes råd og i stedet velger å imøtekomme industrilobbyister. Statsrådene har bestemt seg for å fortsette overfiske og hevder at dette var nødvendig av sosioøkonomiske årsaker, sier Andrea Ripol, fiskeripolitisk leder i organisasjonen Seas at Risk.

Hun fortsetter:

– Det de ikke forstår er at det er i fiskerinæringens interesse å stoppe overfiske og da sikre rikelige fiskebestander, men disse trangsynte beslutningene vil sette i fare havets helse, planetens støttesystem og dermed også fiskerinæringen og de samfunn de hevder å beskytte.

Advarsler om overfiske

Den vitenskapelige, tekniske og økonomiske komité for fiskerinæringen (STECF) har tidligere i år lagt frem en rapport der det advares mot at overfiske øker innen EU.

Blant annet ble 42 fiskebestander i Nordøst-Atlanteren kontrollert og 60 prosent av disse ble vurdert til å være overfisket.

I Svartehavet og Middelhavet ble 29 av 35 kontrollerte fiskebestander overfisket.