Hjem Nyheter EU innfører sanksjoner mot jødiske «bosettere»

EU innfører sanksjoner mot jødiske «bosettere»

EUROPA Etter mer enn et tiår med ulovlig bosettingspolitikk, med sikte på å ta over palestinsk territorium på Vestbredden, innfører EU nå sanksjoner mot israelske «bosettere».

EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borell. Foto: EU-parlamentet (CC BY 2.0).

Etter mandagens møte mellom EUs utenriksministre ble det besluttet å innføre sanksjoner mot jødiske «bosettere» som med makt stjeler palestinske hjem på Vestbredden for å utvide jødenes territorium. Tidligere har blant annet Ungarn og Tsjekkia vist motstand mot et slikt initiativ, men har nå valgt å avstå fra å stemme over saken.

– Landene som blokkerte (vedtaket) vil nå avstå fra å stemme. De er ikke lenger imot. Vi har utarbeidet en liste over personer som vil bli berørt, og den må nå bare implementeres, sa EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell etter møtet, ifølge TT.

Sanksjonene innebærer blant annet innreiseforbud til EU og frosne eiendeler for de utpekte jødene, og skjer samtidig som det innføres nye sanksjoner mot palestinske Hamas. De israelske bankene må imidlertid samarbeide med EU for at sanksjonene skal kunne håndheves.

EU har inntatt en stadig hardere linje mot Israel etter hvert som massedrapene i Gaza har blitt vanskeligere å skjule eller bortforklare.

Før krigen var Gaza verdens største utendørs fengsel. Nå er det verdens største gravplass. Det er et gravsted for titusenvis av mennesker, men også for noen av verdens viktigste humanitære prinsipper, sa Borell under mandagens pressekonferanse.