Hjem Nyheter EU-kommisjonen og von der Leyen etterforskes for forbrytelser

EU-kommisjonen og von der Leyen etterforskes for forbrytelser

FORBRYTELSE EU-kommisjonen og dens president blir nå etterforsket av Den europeiske påtalemyndighet (EPPO) for mulige forbrytelser begått i forbindelse med unionens anskaffelse av covid-vaksiner.

Ursula von der Leyen. Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2022 – Source: EP

Allerede i begynnelsen av året stod det klart at det var gjennom personlige kontakter at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen lykkes å sikre en avtale med Pfizer, og at hennes stab holdt tilbake for etterforskerne tekstmeldinger og e-poster mellom von der Leyen og Albert Bourla, administrerende direktør for BioNTech-Pfizer. Nå ser det ut til at disse to omstendighetene kan få juridiske konsekvenser. Den europeiske påtalemyndighet meldte i en pressemelding sist fredag:

EPPO bekrefter at vi håndterer en pågående etterforskning rundt anskaffelse av covid-19-vaksiner i EU. Denne eksepsjonelt sjeldne bekreftelsen kommer etter en ekstrem høy allmeninteresse for saken. Ingen ytterligere detaljer vil bli offentliggjort på dette stadiet.

Vennskapskorrupsjon

Allerede i januar gikk EU-ombudsmannen hardt ut mot Ursula von der Leyen med anklager om brudd på kommisjonens regelverk om åpenhet og transparens i forhandlingene med Pfizer. Interaksjoner med lobbyister som ikke er oppført i EUs «åpenhetsregister» ble funnet å være spesielt problematisk her.

EU-kommisjonens leder ble videre anklaget av ombudsmannen for «personlig diplomati» – som kan tolkes som «vennskapskorrupsjon» – i de samme forhandlingene. I september skrev von der Leyen på Twitter:

Hvis vi vil være troverdige når vi ber kandidatland om å styrke sine demokratier, må vi også utrydde korrupsjon på hjemmeplan.

Denne kommentaren ser det nå ut til at hun selv får sluke i seg. Avisen Epochtimes skriver at Virgine Joron, fransk EU-parlamentariker, ber om rapporter under ed fra både von der Leyen og Bourla om hvordan vaksineavtalen mellom EU og Pfizer gikk til. Parlamentarikeren trekker også direkte ut kommisjonens leder som skyldig i «passiv korrupsjon».