Hjem Nyheter Europa EU-myndighet advarer: Overforbruk av boosterdoser kan svekke immunsystemet

EU-myndighet advarer: Overforbruk av boosterdoser kan svekke immunsystemet

KORONA EUs eksperter virker nå å dra i bremsen og vil begrense mengden boosterdoser som tas etter at en person har blitt vaksinert. Dette etter at mange har begynt å sette spørsmålstegn til hvor mange injeksjoner de skal måtte ta mot koronaviruset.

Forberedelse til vaksinasjon. Foto: Mos.ru (CC BY 4.0).

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) er i EU ansvarlig for å vurdere og godkjenne de fleste avanserte legemidler som skal selges innenfor unionens grenser. Marco Cavaleri er sjef for myndighets vaksinestrategi og uttalte på tirsdag at boosterdoser kan svekke menneskers immunsystem hvis de tas for ofte.

– Bruk av ytterligere boosterdoser kan være en del av beredskapsplaner, men gjentatte vaksinasjoner i løpet av kort tid representerer ikke en langsiktig holdbar strategi, sa Cavaleri.

Ifølge Reuters skal Cavaleri ha uttrykt uro for at om man gir mennesker en ny boosterdose hver fjerde måned skulle det «hypotetisk sett skape en risiko for å overbelaste immunsystemet og kunne resultere i utmattelse».

I stedet for å gi boosterdoser med et fast intervall argumenterer Cavaleri for at injeksjonene, akkurat som influensavaksiner, bare skal gis i forbindelse med influensasesongen.

Cavaleri skal også ifølge Bloomberg ha sagt at EMA tidligst i april vil kunne godkjenne nye vaksiner rettet mot spesifikke og nye virusvarianter. Myndigheten anser også at de eksisterende vaksinene fortsatt er effektive mot omikron-varianten av viruset.

Avslutningsvis sa Cavaleri at målet nå er å gå fra dagens situasjon med pandemi til en mer endemisk situasjon, hvilket innebærer at viruset er mer et lokalt og nasjonalt problem i visse områder snarere enn en global smitte.