Hjem Nyheter EU og Nato skal bekjempe «falske nyheter» – vil tilrettelegge virkeligheten

EU og Nato skal bekjempe «falske nyheter» – vil tilrettelegge virkeligheten

SENSUR NATO og EU skal gå sammen for å bekjempe det de kaller «feilinformasjon» som spres på internett og i sosiale medier.

sensur

EU og NATO har nå blitt enige om å styrke samarbeidet ytterligere for å bedre kunne bekjempe de kaller for «feilinformasjonen» og «falske nyheter» som spres på internett og i sosiale medier.

Den norske utenriksministeren Børge Brende ønsker selvfølgelig nyheten velkommen og uttaler til NTB at:

– Jeg tror vi bare har sett toppen av isfjellet når det gjelder potensielt destabiliserende initiativer rundt det digitale rom. Dette må vi ta på alvor.

Det skal innen utgangen av året utarbeides en felles analyse av hvordan desinformasjon sprer seg, blant annet i sosiale medier. EU og NATO skal også samarbeide om opplæring og seminarer, og de skal gjøre en felles innsats for å «forbedre kvaliteten til og rekkevidden av et positivt narrativ» heter det i en pressemelding fra NTB

EUs utenrikstjeneste EEAS opprettet en egen arbeidsgruppe mot desinformasjon, mot blant annet Russland. Denne arbeidsgruppen får hjelp fra (((eksperter))), (((journalister))), (((tjenestemenn))), (((tankesmier))) og (((organisasjoner))) fra mer enn 30 land til å knuse «myter» og faktasjekke artikler, melder NTB.

Hva som ifølge EU og NATO er definisjonen av «falske nyheter», eller hva som skal til for å bli stemplet med betegnelsen, nevnes ikke i artikkelen.

Betegnelsen «falske nyheter» er relativt ny og har sitt opphav fra USA der gammelmedia, spesielt i kjølevannet av det amerikanske presidentvalget, har mistet all troverdighet hos en større del av befolkningen. Ettersom flere og flere mennesker nå tyr til alternative medier har gammelmedia i et desperat forsøk på å kontrollere flyten av informasjon lansert en internasjonal kampanje der de stempler alternative mediekanaler og informasjon som spres på sosiale medier for «falske nyheter».

Dette skjer samtidig IT-giganter som Facebook og Microsoft har fått et ultimatum av EU å overvinne såkalt «netthat».

Les også: Twitter sensurerer systemkritikere

Akkurat nå pågår en omfattende sensur av ytringsfriheten på internett. Populære dissidenter som er aktive på YouTube får sine kontoer suspendert uten forvarsel og systemkritiske Twitter-kontoer blir stengt. Så langt har dette vært «frivillig» basis, men teknologigigantene har nå signert en avtale om å fjerne «hatsk» innhold innen 24 timer.

EU-kommisjonen sier seks måneder senere i en rapport at resultatene ikke har vært tilfredsstillende.

– Hvis Microsoft, Google, Youtube og Twitter vil overbevise meg og de andre ministrene at det ikke er behov for lovgivning de må handle raskt og jobbe hardt i de kommende månedene, truer EUs kommissær Věra Jourová bak rapporten.

Les også: Angela Merkel vil bekjempe «hatefulle ytringer» på Internett

Ifølge rapporten forsvinner bare 40 prosent av alt rapportert «hat» innen 24 timer, og det er store forskjeller mellom EU-landene. I Frankrike og Tyskland blir opp til 50 prosent slettet, mens tallene for Østerrike og Italia er på henholdsvis 11 og 4 prosent.

Kilde:
EU og NATO går til krig mot falske nyheter
The EU is demanding that American tech giants crack down on hate speech
EU kräver mer internetcensur – hotar med lagstiftning