Hjem Nyheter Europa EU og USA finansierer politisk opposisjon i Ungarn

EU og USA finansierer politisk opposisjon i Ungarn

3

UNGARN En amerikansk lobbyorganisasjon koblet til Det demokratiske partiet har investert over fire millioner euro i ungarske opposisjonspartier. Samtidig sponser EU ungarske grupper som vil styrte Orbans regjering.

Illustrasjonsbilde: openDemocracy/flickr (CC BY-SA 2.0).

Ungarsk etterretningstjeneste har offentliggjort sine undersøkelser av utenlandske påvirkningskampanjer mot landet. Blant annet har de kunnet se hvordan en amerikansk organisasjon ved navn Action for Democracy har skjenket over fire millioner euro til den opposisjonelle «Ungarn for alle-bevegelsen» (MMM), som fungerer som en paraplyorganisasjon for landets opposisjonspartier.

Action for Democracy beskriver sin egen virksomhet med at «progressiv forandring trenger kraftfulle, fleksible verktøy for å vinne de sakene som kommer til å bygge en mer rettferdig og likestilt verden for oss alle». På sine nettsider skrytes det blant annet av å ha mobilisert feministiske «kvinnemarsjer» over hele verden og for å ha «samlet inn millioner av dollar» til Demokratene.

Opposisjonsbevegelsens leder Péter Márki-Zay, som var MMMs statsministerkandidat i årets parlamentsvalg i Ungarn, har anerkjent at organisasjonen har mottatt 1,86 milliarder forinter av Action for Democracy. Márki-Zay mener at de ikke har brutt Ungarns lover som forbyr utenlandsk finansiering av politiske partier ettersom «MMM ikke er et parti», skriver Hungary Today.

På Facebook skriver regjeringspartiet Fidesz’ gruppeleder i parlamentet, Kocsis Máté, om «dollarvenstresidens» koblinger til utenlandske finansfolk.

Før valget var dollarvenstresiden stille om at de fikk utenlandske penger og fornektet senere også at de overhode var i kontakt med utenlandske finansfolk. Etter at det kom frem at penger faktisk kom fra utlandet fornektet de halvparten av dem.

Han skriver videre at det faktum at det utenlandske bidraget til MMM er drøyt fire ganger så stort som partistøtten som den ungarske staten deler ut til partienes valgkampanjer viser at saken er «en alvorlig krenkelse av Ungarns suverenitet».

EU finansierer regjeringskritisk virksomhet i sitt eget medlemsland

Hungary Today skriver også at EU-parlamentet har godkjent bidrag på tilsvarende fire millioner euro til organisasjoner som organiserer demonstrasjoner mot Viktor Orbans regjering.

Eller som EU beskriver dem: «Innenriks organisasjoner som arbeider for å beskytte og fremme rettssikkerhet, demokrati, likestilling og menneskerettigheter».

Den ungarske EU-parlamentarikeren Anna Donáth fra den liberale partigruppen Renew Europe beskriver i en pressemelding beskjeden som en «stor suksess» og at pengene skal utdeles direkte til organisasjonene «uten innblanding fra medlemslands regjeringer».

Tidligere i år fordømte EU-parlamentet dessuten Ungarn som et «ikke-demokrati» og et «parlamentarisk autokrati». Dessuten besluttet EU-kommisjonen å holde tilbake EU-penger fra Ungarn til en verdi av 7,5 milliarder euro for å tvinge landet til å rette seg etter EUs «normer».

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
1 måned siden

Ungarn med Orban er et «gjenstridig medlem» av EU, holder på egen familie- og innvandringspolitikk, og vil ikke fordømme Russland i samme grad som resten av EU. At toneangivende kretser i unionen prøver å bli kvitt Orban er ikke noe nytt, men så lenge ungarerne vil ha ham vil de ikke lykkes.

gatelykter
gatelykter
Svar til  proverbs 26:11
1 måned siden

Orban har også vist stereotypisk svakhet ved å offentlig ta avstand fra det ene og det andre i frykt for å tråkke noen på tærne. Det er i 2022 mer enn nok av disse politiske halvhjertede som stadig sliter med å plassere den siste og viktigste puslespillbrikken. Disse burde skiftes ut med noe tøffere, bedre og mer radikalt ( ja faktisk ) , fordi dem er bra, men dessverre ikke bra nok. Enn så lenge er det dog likevel best om Orban fortsetter med mindre det dukker opp en som klarer å kalle spaden en spade. Europas etniske folk venter… Les mer »

J.H
J.H
1 måned siden

Follow the money…to (((George Soros)))