Hjem Nyheter EU regulerer KI-teknologier

EU regulerer KI-teknologier

KUNSTIG INTELLIGENS Europaparlamentet og medlemslandene har kommet til enighet om regler for bruk av kunstig intelligens (KI). Denne avtalen gjør EU til det første kontinentet som innfører retningslinjer for bruk av KI og inkluderer forskrifter på områder som ansiktsgjenkjenning og transparens.

Kunstig intelligens. Foto: mikemacmarketing, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

Etter 36 timer med forhandlinger mellom Europaparlamentet og medlemslandene er det oppnådd enighet om regler for bruk av kunstig intelligens (KI) i unionen. Denne avtalen er et betydelig skritt fremover og gjør EU til det første kontinentet som setter klare retningslinjer for bruk av KI.

Kommissær for det indre marked, Thierry Breton, delte sin entusiasme på sosiale medier etter at avtalen ble inngått. Han beskrev det som «historisk» og understreket viktigheten av de nye reglene for KI i EU. Det nye regelverket har gått raskt gjennom EUs lovgivningsprosess i år. Dette skyldes i stor grad chatboten Chat GPT som ble populær i fjor.

Et av de mer problematiske aspektene ved forhandlingene var reguleringen av KI-tjenester som Chat GPT. Noen medlemsland var bekymret for overdrevne strenge regler som kan hemme europeiske operatører. Det endelige forslaget inneholder nå krav om transparens for KI-tjenester og strengere regler for de kraftigste KI-modellene.

Millioner i bøter

Et annet utfordrende problem var bruken av biometrisk overvåking, spesielt ansiktsgjenkjenning, i offentlige sammenhenger. Selv om avtalen forbyr bruk av sanntidsgjenkjenning, er det noen unntak som må tas i betraktning.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ønsket avtalen velkommen og beskrev den som en «unik juridisk avtale» innen KI-området.

Europaparlamentet venter nå på å godkjenne avtalen, men det er ventet at det blir en formalitet ettersom partene er enige om hovedprinsippene. Den nye lovpakken trer ikke i kraft før tidligst i 2025. En av de betydelige konsekvensene for brudd på avtalen er at selskaper som bryter reglene kan bli bøtelagt med opptil 35 millioner euro, eller syv prosent av sin globale omsetning.