Hjem Nyheter EU sender fryste russiske penger til Ukraina – Ungarn protesterer

EU sender fryste russiske penger til Ukraina – Ungarn protesterer

EU EU-landene har godkjent en første hjelpepakke på opptil 1,4 milliarder euro i militærhjelp til Ukraina, fra frosne russiske eiendeler, til tross for Ungarns forsøk på å blokkere det. Avgjørelsen krevde ikke enstemmighet, hvilket betyr at Ungarn ikke kan stoppe utbetalingen.

Ungarns statsminister Viktor Orbán. Foto: European People’s PartyCC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

EU-landene har godkjent en første hjelpepakke på opptil 1,4 milliarder euro i militærhjelp til Ukraina, hvilket kommer fra inntektene fra frosne russiske eiendeler, ifølge fire diplomater. Pengene skal kanaliseres til Ukraina gjennom Ukraine Assistance Fund (UAF), men utbetalingene har blitt blokkert av Ungarn.

EUs juridiske tjeneste har imidlertid hevdet at Budapest ikke kan stoppe disse utbetalingene fordi Ungarn avsto fra å stemme tidligere i år da UAF ble opprettet. Grunnen til at denne løsningen er mulig er at midlene ikke kommer fra EUs skattebetalere, sier EU-tjenestemenn.

Pengene skal anvendes til kjøp av utstyr som ammunisjon og luftforsvarssystemer. En fjerdedel av beløpet skal brukes til innkjøp fra ukrainsk industri.

Endelig beløp uklart

Medlemslandene hadde frem til klokken 11 i går på å si sin mening om forslaget, og ingen stemte imot, ifølge en intern melding fra rådet, melder Politico. Avgjørelsen krevde ikke enstemmighet, noe som betyr at Ungarn ikke kan blokkere den.

Til tross for gårsdagens avtale fortsetter Ungarn å blokkere betalingen på 6,6 milliarder euro under UAF, som en delvis refusjon for våpen kjøpt til Ukraina. Ifølge en diplomat er Budapest «rasende» over dette.

Den endelige summen fra den stjålne russisk formuen som skal gå til Kiev er fortsatt uklart, men diplomater sier det er mellom 13,5 milliarder til nesten 16 milliarder euro.

Den formelle godkjennelsen forventes å komme under et møte med EUs utenriksministre i Luxemburg på mandag.