Hjem Nyheter Europa EU skal iverksette tiltak mot Ungarns «suverenitetslov»

EU skal iverksette tiltak mot Ungarns «suverenitetslov»

EUROPA EU-kommisjonen hevder Viktor Orbáns regjering bryter EU-loven og prinsippet om demokrati.

Ungarns statsminister Viktor Orbán. Foto: European People's Party https://www.flickr.com/photos/eppofficial/, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

EU-kommisjonen har kunngjort at de tar det første steget for rettslige skritt mot Ungarn over en ny lov som kommisjonen mener bryter prinsippet om demokrati. Med det øker spenningen med Budapest når kontinentet går inn i en hektisk valgsesong.

Den ungarske statsministeren Viktor Orbán har lenge vært i konflikt med Brussel om demokratiske normer. De siste månedene har forholdet ytterligere surnet på grunn av EUs bekymring for at en stadig mer isolert ungarsk regjering fører en «Russland-vennlig» utenrikspolitikk og «undergraver vestlig enighet».

Mens Budapest sier at de gjennomfører reformer i tråd med EU-forespørsler, hevder kritikere at Orbán forsøker å ytterligere konsolidere makten sin hjemme.

I desember godkjente Ungarns parlament en lov som, ifølge The Guardian, oppretter et nytt suverenitetsvernkontor med brede fullmakter til å etterforske ungarere som er aktive i det offentlige liv.

I en uttalelse onsdag sa EU-kommisjonen at de hadde bestemt seg for å sende et formelt varsel til Ungarn for brudd på EU-lovgivningen.

«Kommisjonen mener at den ungarske lovgivningen som står på spill bryter med flere bestemmelser i primær og sekundær EU-lov», skal kommisjonen ifølge The Guardian ha sagt.

Reaksjonen kommer på et anspent øyeblikk i Brussels komplekse forhold til Budapest, ettersom en del av Ungarns EU-finansiering forblir frosset på grunn av spørsmål om rettssikkerhet og når blokken forbereder seg til valg til EU-parlamentet i juni.

EU-kommisjonen skal ha gitt Ungarn en frist på to måneder til å svare på brevet.