Hjem Nyheter EU starter medlemskapsforhandlinger med Ukraina

EU starter medlemskapsforhandlinger med Ukraina

EU Til tross for sterk motstand fra Ungarn, har presidenten i Det europeiske råd, Charles Michel, kunngjort åpningen av medlemskapsforhandlinger med både Ukraina og Moldova.

Ungarns statsminister Viktor Orban ønsker ikke å delta i EUs beslutning om Ukraina.
Foto: EU-parlamentet/flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Torsdag var Det europeiske råd, der EUs stats- eller regjeringssjefer deltar, i tøffe forhandlinger om å åpne medlemskapsforhandlinger med Ukraina og Moldova.

Viktor Orban, som eneste leder, har spesifikt motsatt seg å åpne forhandlinger med Ukraina, spesielt med tanke på at rettighetene til den ungarske minoriteten i landet har forverret seg. Uten et enstemmig vedtak i Det europeiske råd har det vært umulig å komme videre.

I løpet av dagen har Orban blitt utsatt for hardt press for sin motstand, ifølge The Guardian. Blant annet har Europaparlamentets grønne partigruppe offentlig fordømt Orban for å «blokkere prosessen» og anklaget ham for å gjøre Russlands president Vladimir Putins bud.

– I dette tilfellet, der en enkelt leder kan fungere som en trojansk hest for Putin og blokkere hele prosessen med å hjelpe Ukraina, vises det nok en gang at kravet om enhet blant europeiske medlemsland i utenrikspolitiske spørsmål hindrer EU i å ta de riktige beslutningene, sa De grønnes talspersoner Thomas Waitz og Mélanie Vogel i en felles uttalelse som også oppfordret rådet til å gå over til flertallsstyre.

Men de andre lederne benyttet ifølge Politico anledningen til å ta en «enstemmig beslutning» i forbindelse med at Viktor Orban og dermed opposisjonen forlot rommet. Politico beskriver Orban som en «dårlig taper», som nå tar avstand fra Det europeiske råds beslutning.

– Ungarn ønsker ikke å være en del av denne dårlige avgjørelsen, skrev Orban i et Facebook-innlegg etter kunngjøringen. Samtidig valgte presidenten i Det europeiske råd, Charles Michel, å kunngjøre nyheten på Twitter.

I tillegg til å åpne forhandlinger med Ukraina og Moldova, ble det også bestemt at Georgia vil bli gitt kandidatstatus og at Bosnia og Hercegovina vil få lov til å starte forhandlinger «når det nødvendige nivået av overholdelse av våre medlemskapskriterier er nådd». Beslutningen spesifiserer imidlertid ikke nøyaktig hvorfor de samme kravene ikke er stilt til Ukraina.