Hjem Nyheter EU truer med å ødelegge Ungarns økonomi

EU truer med å ødelegge Ungarns økonomi

EU I lekkede dokumenter planlegger EU å innføre økonomiske sanksjoner mot Ungarn og undergrave landets valuta med mindre landet går med på å godkjenne hjelpepakker til Ukraina. Landet svarer at det ikke vil gi etter for utpressing.

Ungerns premiärminister Viktor Orban.
Foto: Det europeiske folkepartiet (CC BY-NC-ND 2.0)

Etter at Ungarn blokkerte EUs fireårige hjelpepakke på € 50 milliarder til Ukraina, truer EU nå med å ødelegge landets økonomi med sanksjoner.

Ifølge dokumenter Financial Times har fått tak i, må Ungarn godta hjelpepakken før første februar, ellers venter tøffe sanksjoner. Hemmelige dokumenter snakker om å bruke landets høye inflasjon og offentlige gjeld til å drive økonomien i bakken hvis landet ikke går med på å underkaste seg EUs krav.

Dokumentet vil også liste opp tiltak for hvordan man kan undergrave landets valuta og senke verdigheten i investorenes øyne dersom de ikke går med på kravene.

Ifølge kilder i avisen støttes planen av «mange land», men de spesifiserer ikke hvor mange eller hvilke, mens EUs egne diplomater kaller saken utpressing.

Ungarn har sagt at de er villige til å stemme for hjelpepakkene dersom de legger ned veto i spørsmålet om utbetalinger en gang i året, men at de ikke vil gi etter for utpressing.