Hjem Historie Dagens historiske Eugène Terre’Blanche – Et liv i kamp for sitt folk

Eugène Terre’Blanche – Et liv i kamp for sitt folk

HISTORIE Den 3. april 2010 ble Eugène Terre’Blanche myrdet på sin gård utenfor Johannesburg i Sør-Afrika. Terre’Blanche var og forble leder for organisasjonen Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) frem til sin død.

Eugène Terre’Blanche.
Eugène Terre’Blanche.

Eugène Ney Terre’Blanche ble født den 31. januar 1941 i Ventersdorp i den sørafrikanske provisen Transvaal. Terre’Blanche grunnla organisasjonen Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) i 1973. I tiden før AWB arbeidet Terre’Blanche som politimann og var bonde. Han representerte også partiet Herstigte Nasionale Party i østlige Transvaal.

Da han i 1973 grunnla AWB, hadde han lenge advart om den negative utviklingen i landet, og om farene og utfordringene den hvite befolkningen i Sør-Afrika stod overfor. Særskilt påpekte han farene ved å være en hvit minoritet under et svart majoritetsstyre. Dette med tanke på det sovjetstøttede partiet African National Congress (ANC). AWB og Terre’Blanche arbeidet på ulike måter mot en slik negativ utvikling.

Eugène Terre’Blanche.
Eugène Terre’Blanche. Foto: Antonia Steyn.

Det nåværende Sør-Afrika er i så måte et levende bevis på hva Terre’Blanche advarte mot. Det er allment kjent at landet sliter med en skyhøy kriminalitet, staten har blitt ineffektiv og landet forslummet. Den hvite delen av befolkningen blir stadig fattigere, og utsettes for systematisk etnisk motivert kriminalitet.

Det var natt til den 3. april 2010 at Terre’Blanche ble brutalt myrdet av to sorte ansatte på sin gård i Villanna utenfor Ventersdorp i Sør-Afrika. Gjerningsmennene brøt seg inn gjennom et vindu og gikk til angrep på Terre’Blanche med machete og andre våpen mens han lå og sov. Motivet bak drapet skal ha vært en krangel om lønn.

"Kill the boere!!! Kill the farmer"
«Kill the boere!!! Kill the farmer»

Terre’Blanches tilhengere fattet tidlig mistanker om at drapet skulle ha vært beordret/bestilt, og at det var politisk motivert. På den tiden hadde Julius Malema, president for ANCs ungdomsorganisasjon, oppviglet den sorte befolkningen gjennom å blant annet synge «Kill the boer». En sang som omhandlet drap på hvite mennesker, og da spesielt hvite bønder, i Sør-Afrika.

Malema hadde ved flere anledninger hyllet president Robert Mugabe i nabolandet Zimbabwe. Mugabes politikk hadde fordrevet hvite bønder gjennom statsorganisert terror, noe Malema anså som forbilledlig. Også i Sør-Afrika hadde flere tusen hvite bønder blitt myrdet av svarte kriminelle.

I veien for den skjebnesvangre utvikling stod Terre’Blanche og hans AWB, og utgjorde på mange måter en politisk trussel mot ANC-regimet. Jo mer desperat situasjon for den hvite minoriteten i landet ble, desto flere tilhengere fikk han. Det var noe både verdenssamfunnet og ANC-regimet ikke ønsket.

Ved Terre’Blanches begravelsesseremoni i en kirke i Venterdorp den 9. april 2010 deltok tusenvis av sørgende. Kilder rapporterer om alt ifra 6 000 til 15 000 deltakere. Han ble gravlagt på sin gård i Villanna.

Terre’Blanches plutselige død satte sterke spor, selv også blant hans meningsmotstandere, som etter hans bortgang ikke kunne la være å uttrykke en viss beundring. Den sørafrikanske Christopher Hope, en kjent apartheidmotstander, skrev følgende om Terre’Blanche (fritt oversatt):

Han var en av de mest energiske talerne jeg har hørt i Sør-Afrika. Med sin store og kraftige stemme fremførte han polemiske taler som krysset grensene for poesi, salmer, trusler og sentimentalitet – og alltid munnet ut i budskapet om at man med døden som innsats skulle forsvare boernes nasjon.

Se film fra Motstandsbevegelsens demonstrasjon i Stockholm etter Terre’Blances død:

Les også:
Svarte demonstranter angrep hvite studenter på universitet i Sør-Afrika
Medansvarlig for hvitt folkemord taler i Oslo i dag
«Heltenes dag»
Winnie Madikizela-Mandela