Hjem Nyheter Europa Europaparlamentet terrorstempler Irans revolusjonsgarde

Europaparlamentet terrorstempler Irans revolusjonsgarde

0

EU I en resolusjon som ble vedtatt av Europaparlamentet innføres nye sanksjoner mot Iran. Dessuten terrorklassifiseres den iranske revolusjonsgarden.

Den islamske revolusjonsgarden i Iran. Foto: Khamenei.irCC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

På torsdag vedtok Europaparlamentet en resolusjon rettet mot Iran. De økte blant annet globalistunionens lange sanksjonsliste til å inkludere «alle som er ansvarlige for brudd på menneskerettighetene», oppgir SVT. Med på listen finnes Irans høyeste leder, ayatolla Ali Khamenei, og president Ebrahim Raisi, skriver Nordfront.

Resolusjonen terrorklassifiserer også Den islamske revolusjonsgarden, med begrunnelse at organisasjonen «gjennomfører terroraksjoner, inngår i undertrykkelsen av demonstranter i Iran samt formidler droner til Russland».

I en tale torsdag kveld advarte det iranske parlamentets talsmann Mohammad Bagher Qalibaf EU-landene og lovte at Iran vil vedta mottiltak for terrorklassifiseringen. Bagher Qalibaf oppfordret EU-landene til å legge fra seg «den globale undertrykkelsens hegemoni», som han mener ledes av USA og Israel, hvis de ikke vil «betale dyrt», skriver det iranske nyhetsbyrået IRNA.

Kort film om Den islamske revolusjonsgarden fra Al Jazeera.

Den islamske revolusjonsgarden er en frittstående gren blant landets væpnede styrker og har hovedsakelig ansvar for å verne og beskytte ideologien som ligger til grunn for Irans sosiale og politiske revolusjon. Qasem Soleimani, som var befalhaver for revolusjonsgardens fryktede spesialstyrker Quds, ble drept i januar 2020 på ordre av president Donald Trump. Drapet på Soleimani skjedde da generalen gjorde et besøk i Irak, hvor han møtte ledere for militser som kjempet mot Den islamske staten (IS).

Foruten å være avgjørende i kampen mot IS har Den islamske revolusjonsgarden hatt stor betydelse i å bygge opp antisionistiske allianser i Midtøsten, til tross for tiår av krig for å styrke Israel i regionen. De har blant annet trent Hizbollah, som suksessfullt har bekjempet israelsk aggresjon i blant annet Libanon og Syria.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg