Hjem Nyheter Europeisk barnehelse i fritt fall

Europeisk barnehelse i fritt fall

HELSE Overvekt og fordøyelsesplager er vanlig blant europeiske barn, viser ny rapport. Urovekkende, anser professor ved ved Innsbruck medisinske universitet.

overvekt

Ifølge rapporten «Paediatric Digestive Health», som er laget på oppdrag av United European Gastroenterology (UEG), er hvert tredje europeiske barn overvektig. Utover overvekt og fedme, sliter europeiske barn også med tarmbetennelsessykdommer og leversykdommer.

Herbert Tilg, professor ved Innsbruck medisinske universitet, kommenterer resultatene til NRK:

– Det står veldig dårlig til med barnehelsa i Europa. Dette er ekstremt urovekkende og viser at det er et akutt behov for endring og investering i behandling av fordøyelsessykdommer hos barn.

Kosthold og miløgifter

Lege og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Merete Eggesbø, påpeker til NRK at det dreier seg om alvorlig sykdommer som påvirker livskvaliteten til de rammede. Visse kan også lede til kreft, legger hun til. Hva gjelder årsaken, peker hun på blant annet kosthold og miljøgifter.

– Vi vet ikke sikkert grunnen til dette, men kosthold og miljøgifter som PCB, bly og kvikksølv antas spille en stor rolle.

Ifølge Eggesbø skal de også ha registrert en endring i tarmfloraen til barn, noe de mener kan være en medvirkende årsak. Også dette skyldes blant annet miljøgifter, forteller Eggesbø.

Riktig kosthold allerede under svangerskapet

Professor Berthold Koletzko er president i ESPGHAN, en organisasjon for å fremme barnehelse i Europa, skriver i rapporten at kostholdet er viktig allerede under svangerskapet og ammingen, samt at rett kost i ung alder kan redusere risikoen for overvekt senere i livet.

Kilde:
Slår alarm om barnehelse i Europa