Hjem Nyheter Europa EUs nye triks for å bote depresjon: Dop i form av nesespray

EUs nye triks for å bote depresjon: Dop i form av nesespray

HELSE EU har godkjent at et såkalt partydop brukes av psykiatrien for å bote depresjon. Det handler om stoffet esketamin, en sterkere variant av ketamin, som skal tas i form av nesespray.

Illustrasjonsbilde: Public domain.

Antallet mennesker med psykiske lidelser i Sverge øker i stormfart og allerede i 2017 kom omtrent halvparten av alle sykemeldinger i landet fra mentale problemer. Bare mellom 2011 og 2016 øket sykemeldingene for psykiske problemer med 111 prosent.

Det er hovedsakelig unge som rammes og studier har vist at blant annet kjønnsdysfori, venstresympatier og kunstige prevensjonsmidler som p-piller øker risikoen for psykisk sykdom.

Sverige tilhører også et av landene i verden som konsumerer mest antidepressiv medisin, med omtrent en million konsumenter. Det er en dobling siden år 2000 og betyr at hver tiende svenske går på en form for psykofarmaka.

Tross dette virker altså den psykiske lidelsen å øke, hvilket har ført til at EU har godkjent en helt ny type medisin som skal bote problemet, rapporterer SVT.

Det er snakk om nesespray som inneholder stoffet eskatamin, som er en sterkere variant av det bedøvende stoffet og «partydopet» ketamin – i USA kalt «Special K». Dopet tilhører gruppen disassosiative narkotika som også inkluderer DXM, lystgass, PCP og salvia divinorum.

Ifølge produsenten Janssen-Cilag, som eies av den multinasjonale legemiddelgiganten Johnson & Johnson, boter eskatamin depresjon raskt og effektivt. I de kliniske studiene som har blitt gjennomført reagerer minst seks av ti på behandlingen i løpet av fire uker, hvilket er et betydelig høyere resultat enn med de tradisjonelle SSRI-medisinene, selv såkalte lykkepiller.

Ifølge nettsiden Life Science Sweden viste gruppen som ble behandlet med esketamin «signifikant reduserte depressive symptomer» og at de allerede ved dag to merket forskjell. Det ble også gjort oppfølginger opp til ett år etter behandlingen, hvilket også viste at effekten holdt.

– Mange personer med depresjon er i arbeidsfør alder og dette burde kunne gi gevinst for samfunnet som tilbakegang til arbeid, sier forskeren og psykiateren Mikael Tiger ved Karolinska institutet til SVT.

Leger kritiske: «Samme effekt kan oppnås med gatedop»

Ifølge kritikere har dog Janssen-Cilag hverken kunne bevist at esketamin virkelig boter depresjon eller at det er sikkert på lang sikt. Mange eksperter mener derfor at EUs beslutning om å godkjenne legemiddelet har vært forhastet.

Blant kritikerne er det en gruppe på tolv britiske psykologer og psykiatere som har skrevet et brev til det europeiske legemiddelverket EMA. Ifølge britene er esketamin-sprayens effekt kun litt bedre enn en placebo. De mener at det korte følelsen av eufori som oppnås av sprayen like gjerne skapes av hvilket gatedop som helst. I brevet sammenliknes EUs beslutning om å godkjenne esketamin med å bruke kokain som behandling for depresjon.

Også svenske leger har krevd at bruken av esketamin evalueres ytterligere før den introduseres til det svenske helsevesenet. I et leserinnlegg til Läkartidningen skriver Sven Bremberg, barne- og ungdomslege og docent i sosialmedisin ved Karolinska institutet og Göran Högberg, barne- og voksenpsykiater, at selv 50 prosent av deltakerne i placebogruppen i løpet av den kliniske studien viste forbedring.

Ifølge Bremberg og Högberg kan det forklares med at samtlige testpersoner fikk kontakt med lege i to timer ved hvert behandlingstilfelle:

Mange studier viser at støtte fra et annet individ har positiv effekt på depresjon. Med tanke på at berørte pasienter er i behov av forbedret behandling kan studienes resultat motivere at de fikk to timer fokusert positiv oppmerksomhet av helsepersonell to ganger i uken.

Men ved Janssen-Cilag slår de fra seg kritikken:

– Når man gjør en vektet bedømming av alle studier så finnes det ingen tvil om at denne behandlingen er effektiv og sikker, sier Mikael Själin, som er medisinsk ansvarlig ved bedriften.

Ifølge leger som SVT har snakket med kan oppimot 90 000 svensker bli behandlet med esketamin, hvis legemiddelet godkjennes i det svenske helsevesenet. Samtidig skriver psykiaterne Bremberg og Högberg at det kan handle om så mange som 300 000 pasienter som oppfyller kriteriene for behandlingen, hvilket hovedsakelig handler om pasienter som ikke svarer på tradisjonell psykofarmaka.