Hjem Historie Dagens historiske Evert Taube – den svenske nasjonalskalden

Evert Taube – den svenske nasjonalskalden

HISTORIE Axel Evert Taube ble født den 12. mars 1890. Han ble en folkekjær musiker og multikunstner det kommende århundret.

Evert Taube i 1942. Foto: See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons

Evert Taube er for mange kjent som komponist og trubadur, og et selvklart ikon i den svenske kulturhistorien. Det store repertoaret av viser er i seg selv imponerende, men hans bredde strakk seg forbi musikken, til også forfatterskap og maling.

Veien til suksess som kunstner var preget av vanskeligheter og utfordringer for den unge Evert Taube. Som 16-åring forlot han i 1906 barndomshjemmet i Majorna, Göteborg, i håp om å forsørge seg som kunstner i Stockholm.

Han fikk også noen tegninger publisert i dagsavisene. Ved å besøke forskjellige slektninger i storbyen fikk Evert Taube tak over hodet, men det skjedde også at han måtte sove ute uten penger i lommen.

Konfrontert av sin far året etter, måtte Evert Taube velge retning i livet. Enten skulle han begynne på internatskole, eller dra til sjøs. Han valgte sjøen og mønstret på et fartøy. De nærmeste årene kom reisene på havet til å prege hans tidlige voksenliv.

En ung Evert Taube til sjøs. Foto: Offentlig eie.

Livet på havet gjort stert inntrykk på den unge Taube, noe som gav ham inspirasjon til mange viser og dikt. Personen som ofte returnerer som sjømannen «Fritiof Andersson» i forskjellige viser regnes for å være hans alter ego fra tiden på havet, slik som «Sjösalabon Rönnerdal» som tilsvarer en eldre Evert Taube etter at han hadde etablert seg hjemme i Sverige.

Etter sine reiser på havet søkte Evert Taube seg til Sør-Amerika hvor han blant annet jobbet som formann på kanalbyggingen og adjutant hos den argentinske presidenten. Han lærte å spille gitar og snakke latinamerikanske språk.

I 1915 hadde første verdenskrig brutt ut, hvilket gjorde at Evert Taube reiste hjem. Hjemme i Sverige begynte han å opptre som musiker, og ble snart kjent med sine viser. Han fikk platekontrakt og kunne forsørge seg som kunstner og artist.

For enkelte kan Evert Taube anses å være en tidlig pionér for den internasjonale svensken som søker etter det fremmede i utlandet. Kjærligheten til Sverige og den svenske naturen kan man samtidig ikke gå glipp av i Evert Taubes viser.

Den moderne sensuren har delvis tatt igjen Evert Taube ved å bytte ut ord som «neger»: «Jag är fri, jag har sonat mitt gräsliga brott som i dråp av en neger bestod» låter teksten i «Jag är fri, jag har sonat».

Ordet neger har fått følge med i senere tids tolkninger av blant annet Cornelis Vreeswijk og Allan Edwall. Musikkgruppen «Östen med resten» valgte imidlertid å bytte ut ordet neger med «sailor» i sin tolkning fra 2006.

Evert Taube var sammen med andre kjente svensker gjester på familien Rosens slott.
Foto: Jorchr, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Et hittil dårlig svart spørsmål er hvordan Evert Taube stilte seg til forskjellige politiske bevegelser på blant annet 1930-tallet. Det er dog kjent at han ikke lot seg hindre i å besøke familien Rosen på Rockelsta slott, der Hermann Göring var inngiftet gjennom sin kone Carin.

Evert Taube gikk bort den 31. januar 1976, 85 år gammel.