Hjem Nyheter Europa Ex-presidenten: Ukraina risikerer å bli en del av Polen

Ex-presidenten: Ukraina risikerer å bli en del av Polen

0

GEOPOLITIKK Ukrainas tidligere president anser at landet hans – «siden åtte år tilbake har vært Vestens rambukk mot Russland» – nå risikerer et totalt tap av sin suverenitet og potensielt en sammenslåing med Polen.

Ukrainas daværende president Viktor Janukovitj i samtale med Russlands president Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0).

Medier har de siste månedene rapportert flittig om Ukrainas sittende president Volodomyr Zelenskyjs syn på – og oppførsel under – den pågående konflikten mellom Ukraina og Russland.

Ex-presidenten Viktor Janukovitjs analyse av konflikten har sjeldent blitt betraktet.

Nå advarer den tidligere presidenten for at Ukraina midt under den pågående konflikten med nabolandet står fremfor en «fullstendig utslettelse» av sin suverenitet.

Ex-presidenten, som ble avsatt ved Maidan-kuppet i 2014, gjorde på fredag en lengre uttalelse, der han delte sine tanker om røttene til den pågående turbulensen i landet hans samt dets potensielle tilintetgjørelse.

Ukrainas nåværende rolle som «rambukk mot Russland» skisseres ifølge Janukovitj opp av det kollektive Vesten lenge før konflikten mellom Moskva og Kiev brøt ut i slutten av februar. Det var, hevdet ex-presidenten, for åtte år siden som planene ble smidd og begynte å settes i verk:

Allerede i 2014 ble Ukraina sett ut av visse vestlige land som et territorium der en operasjon med formål av en total forsvaking av Russland skulle innledes – akkurat som et territorium, og ikke som en selvstendig stat, ikke som mennesker som kunne leve i fred med alle sine naboer og ønsker å respektere Russlands integritet.

Advarer for forestående «fullstendig utslettelse» av landets suverenitet

Janukovitj fastslo at den nåværende konflikten kan få «skjebnesvangre konsekvenser» for Ukraina. Landet risikerer nemlig ikke bare å miste «store territorier i sør og øst» men også en «fullstendig utslettelse» av sin suverenitet, ifølge ex-presidenten.

Denne trusselen, forklarte han, stammer ikke bare fra den militære konflikten i seg, men er også relatert til de ukrainske myndighetenes anstrengelser om å gjøre det vestre nabolandet Polen til lags.

Her påminnet den forrige presidenten om at Polens president Andrzej Duda og hans ukrainske motpart Volodymyr Zelensky tidligere denne måneden uttrykket forhåpninger om at begge landene «ikke lenger skulle ha en grense» mellom hverandre – samtidig med at Kiev kunngjorde planer om å gi polske statsborgere det de kalte «særskilt juridisk status».

«De styrkede båndene kommer ikke», advarte Janukovitj, til å føre «Ukrainas påståtte europeiske drøm» nærmere en realisering, men snarere truer det frem «en fusjon med Polen».

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg