Hjem Nyheter Norge Fastholder forklaring om at Viggo Kristiansen var medskyldig

Fastholder forklaring om at Viggo Kristiansen var medskyldig

0

NORGE Den pedofile barnedrapsdømte Jan Helge Andersen har i nye avhør fastholdt sin forklaring om at Viggo Kristiansen deltok i ugjerningene i Baneheia. Nye DNA-analyser knytter også Andersen til mulig overgrep på Lena Sløgedal Paulsen.

Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen. Foto: Skjermdump Youtube.

I nye politiavhør i oktober fastholdt Jan Helge Andersen sin tidligere forklaring om at barndomskameraten Viggo Kristiansen deltok i voldtekt og drap av 10 år gamle Lena Sløgedal Paulsen og 8 år gamle Stine Sofie Sørstrønen, i i friluftsområdet Baneheia i Kristiansand den 19. mai 2000. Jentene ble lurt inn i skogen hvorpå de begge ble voldtatt, knivstukket og drept. To dager senere ble jentene funnet gjemt i skogen og september samme år ble Andersen og Kristiansen pågrepet for ugjerningene.

Andersen ble dømt til 19 års fengsel og ble prøveløslatt i 2016 etter å ha sonet 16 år. Han fikk da ny identitet og flyttet til Tønsberg. Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring og den 1. juni 2021 ble han løslatt fra Ila fengsel etter å ha sonet 21 år. Pedofile Kristiansen har hele tiden nektet skyld for overgrep og drap mot jentene i Baneheia, men har dog innrømmet å ha forgrepet seg på en annen jente fra hun var 6 år og frem til hun var 8 år gammel.

Nye analyser av DNA fra ofrene i Baneheia viser seks DNA-funn på den eldste av jentene som skal stamme fra Jan Helge Andersen. Andersen ble kun dømt for overgrep og drap på den minste av jentene, men nye DNA-analyser kan knytte ham til overgrep mot Lena Sløgedal Paulsen også. Full profil på Andersen med 27 markører kom frem fra materialet fra Sløgedal Paulsens bluse og truse. Materialet kom fra original ekstrakt som aldri tidligere har blitt testet, og som har ligget nedfryst siden år 2000.

Andersen forklarte i politiavhør i 2000, etter pågripelsen, at han trodde det var den eldste av jentene han hadde forgrepet seg på. Men etter å ha blitt opplyst om at politiet hadde funnet hans DNA på den minste av jentene endret han sin forklaring.

Riksadvokat Jørn Maurud vil avgjøre om det skal tas ut en ny siktelse mot Jan Helge Andersen.