Hjem Nyheter Norge Fattigdom og rus skyter i været

Fattigdom og rus skyter i været

KORONAKRISEN Organisasjoner som deler ut mat til de fattige melder om en økning i pågang på over 3 000% i kjølvannet av koronatiltakene.

Foto: Frelsesarméen.

Permitterte EU-borgere, hvorav mange av dem kommer fra byggebransjen, utgjør størsteparten av de som nå strømmer til matkøen ved Frelsesarméens Slumstasjon i Oslo og andre organisasjoner som hjelper fattige, fordi kontoen er skrapt. Mange er enslige forsørgere.

Nedstengninger på grunn av koronaviruset har ført til en enorm bølge av arbeidsledighet, og Kirkens Bymisjon i Trondheim rapporterer om at rusavhengige øker i antall.

– Jeg er sikker på at flere kommer til å streve med rus, som følge av angst og psykiske lidelser fordi de bekymrer seg for egen og familiens økonomi, sier daglig leder Odd Anders With til Aftenposten.

Koronatiltakene har også ført til at folk med gamblingproblem har fått forverret sin avhengighet. Risikoprodukter slik som internettkasinoer står for en stor del av økningen.

– Jeg går på bingo, for der ser jeg mennesker, sier en besøkende til Slumstasjonen på spørsmål om hva han gjør om dagen.

En rapport fra Survation i april i fjor slo fast at 39% av britiske borgere som gambler jevnlig hadde hatt økt aktivitet, hvorav om lag en tredjedel av disse hadde hatt en særlig høy økning i aktivitet. 41% av dem som gambler jevnlig hadde opprettet en ny bettingkonto siden starten av nedstengningen.