Hjem Nyheter FBI advarer mot voldsomheter når Biden innsettes som president

FBI advarer mot voldsomheter når Biden innsettes som president

USA I en intern melding advarer FBI mot eventuelle voldsomheter i sammenheng med at den påtroppende presidenten sverges inn. Det handler om planer om «væpnede protester» i alle delstaters større byer.

Illustrasjonsfoto. Foto: Shinsuke Ikegame, (CC BY-SA 2.0).

Den føderale politimyndigheten FBI i USA advarer mot eventuelle voldsomheter i sammenheng med at Joe Biden innsettes som president den 20. januar.

I en intern melding skrives det at myndigheten skal forberede seg på at “væpnede protester” kan komme til å bli arrangert i forkant, etter eller under selve dagen da Biden sverges inn. Dette gjelder hovedsakelig de største byene i alle amerikanske delstater.

FBI sier til Fox News at de ikke vil kommentere enkeltsaker, men understreker at de vil “støtte statlige, lokale og føderale politimyndigheter for å opprettholde den almene sikkerheten i de stedene vi opererer”.

Myndigheten sier også at de ikke er ute etter “fredelige demonstrasjoner”, men de som truer sikkerheten for dem og andre innbyggere gjennom vold og vandalisering av eiendom. FBIs uttalelse fortsetter:

Vår innsats vil fokusere på å indentifisere, utrede og hindre individer som oppmuntrer til vold og deltar i kriminelle aktiviteter. Som vanlig samler vi inn informasjon for å identifisere potensielle trusler og deler informasjonen med våre partnere. FBI respekterer individers rett til å, på et fredelig vis, benytte seg av grunnlovens første tillegg.

Det første tillegget handler blant annet om ytringsfrihet, pressefrihet og forsamlingsfrihet. Siden stormingen av den amerikanske kongressen sist uke har FBI fått inn over 40 000 tips – blant annet bilder og videoer – som viser de som deltok i stormingen.

Ifølge kilder til Fox News skal FBI også på forhånd ha oppfordret Trump-støttespillere til å delta på demonstrasjonene sist onsdag. Nå forbereder de seg på liknende hendelser.