Hjem Nyheter Fifa vurderer å suspendere Israel

Fifa vurderer å suspendere Israel

FOTBALL På forespørsel fra det palestinske fotballforbundet vurderer Fifa å suspendere Israel. Nylig kunngjorde Fifas president at de søker juridisk veiledning i saken.

Fifa-president Gianni Infantino. Foto: Doha Stadium Plus/Vinod Divakaran (CC BY 2.0)

Det palestinske fotballforbundet (PFA) har sendt inn et forslag til Fifa om at det israelske fotballforbundet (IFA) suspenderes for brudd på en rekke av Det internasjonale fotballforbundets vedtekter. I tillegg til krigen i Gaza handler det om at Israel har inkludert lag som er på okkupert palestinsk land i sin fotballiga.

– Fifa har ikke råd til å forholde seg likegyldig til disse forbrytelsene eller det pågående folkemordet i Palestina, sa PFA-president Jibril Rajoub under et Fifa-møte fredag.

Rajoub fortalte også at han allerede har blitt utsatt for trusler på grunn av begjæringen. Han understreker også at sionistene med sin krig har fullstendig ødelagt alle muligheter til å spille fotball i Gaza.

I den skriftlige forespørselen fra PFA kan man ifølge al-Jazeera lese at «all fotball-infrastruktur i Gaza har enten blitt ødelagt eller alvorlig skadet, inkludert den historiske al-Yarmouk-stadion». PFA opplyser at de har støtte til forslaget fra forbundet i Algerie, Irak, Jordan, Syria og Jemen.

Som svar på PFAs forespørsel har Fifa-president Gianni Infantino bedt om et ekstraordinært rådsmøte den 25. juli. Inntil da, ifølge Infantino, vil Fifa «søke uavhengig juridisk ekspertise for å analysere forespørslene [fra PFA] samtidig som Fifas vedtekter blir riktig anvendt».

Etter internasjonalt press valgte Fifa i februar 2022, bare dager etter den russiske invasjonen av Ukraina, å suspendere alle russiske klubber og landslag fra internasjonale kamper og konkurranser. I utgangspunktet ønsket de å la Russland delta i VM under nøytralt flagg, men måtte trekke seg fra avgjørelsen etter massiv kritikk.