MODERNE KUNST Det danske museet hadde lånt ham 534 000 kroner til et kunstverk laget av sedler. Kunstverket som ble levert besto av to tomme rammer, og hadde et passende navn.
Da personalet ved Kunsten Museum of Modern Art i nordre Danmark forrige uke åpnet kasser fra kunstneren Jens Haaning, forventet de seg å få se det storslagne verket som de hadde lånt ut en halv million kroner til ham for at han skulle skape, forteller museumsdirektøren til den danske radioprogramlederen.
I stedet fant museumspersonalet – som hadde gitt Haaning i oppdrag å gjenskape to av sine tidligere verk laget av kontanter – to tomme rammer.
Det uventede kunstverkets navn viste seg å være «Ta pengene og stikk».
Museet, som ligger i Aalborg, anklager nå kunstneren for å ha brutt en inngått avtale og krever at han betaler tilbake de 534 000 kronene som de har lånt ham.
«Kunstverket er at jeg har tatt deres penger», forklarer Haaning i et intervju med det danske radioprogrammet P1 Morgen.
Den 56 år gamle københavneren fikk stor popularitet på 90-tallet. Han er kjent for å bruke kunst «som en kommentar til penger, makt og marginaliserte grupper», opplyser Faurschou Foundation, et københavnbasert kunstmuseum.
Haanings forventede kunstverk var ment å inngå i en ny utstilling ved Kunsten Museum med tittelen «Work It Out» som pågår til 16. januar neste år.
Utstillingen viser nye og gamle verk av rundt 20 kunstnere og opptar mesteparten av museet.
Bestilling av kunstverk laget av sedler
Haaning hadde fått i oppdrag å gjenskape sitt verk fra 2007, hvilket var visuelle representasjoner av den gjennomsnittlige årsinntekten til østerrikere og dansker, vist gjennom sedler festet på et kanvas.
Museet betalte kunstneren 25 000 kroner utover de pengene som skulle vises i de to verkene, forteller han selv i P1 Morgen.
Men da det viste seg at det skulle koste ham akkurat 25 000 bare for å finansiere prosjektet, bestemte han seg for å endre sine planer. «Hvorfor lager jeg ikke et verk som handler om min egen arbeidssituasjon?», resonerte han.
Han forklarer at han tror at det det nye kunstverket passer godt inn i museets utstilling og oppfordrer også andre til å «undersøke sine arbeidsforhold».
«Kontraktsbruddet er en del av verket»
Lasse Andersson, museumsdirektør, er enig i at Haanings verk passer i utstillingen, men mener at hans beslutning om å beholde pengene for seg selv bryter med deres avtale.
– Jeg vil absolutt gi Jens rett i at et unikt verk har blitt skapt, et som faktisk kommenterer den utstillingen vi har, men det er ikke i enighet med vår avtale.
Haaning står dog på sitt og understreker at det er akkurat hans beslutning som gjør de tomme rammene til et kunstverk.
– Det er ikke tyveri, det er et kontraktsbrudd, og kontraktsbruddet er en del av verket, forklarer han.
Haaning har ifølge Andersson til den 14. januar på seg til å betale tilbake pengene. Men museumsdirektøren vil ikke vente.
– Jens skal ikke ha pengene, for de er ikke en del av avtalen, sier han.
Tross Haanings avtalebrudd viser Kunsten Museum fortsatt verket som han sendte til dem forrige uke.
– Det er en kommentar til hvordan vi alle fungerer, og det er sannsynligvis også en kommentar om verdien av det han skaper, sier Andersson til den danske avisen Jyllands-Posten.
Han avslutter:
– Så det finnes mange lag som vi synes er interessante.