Hjem Nyheter Filippinene vil ikke gi USA adgang til ytterligere militærbaser

Filippinene vil ikke gi USA adgang til ytterligere militærbaser

ASIA Den filippinske regjeringen vil ikke utøke det amerikanske nærværet, som har vært på plass siden 2014 som respons på kinesisk aggresjon.

Militærøvelse på Basa flyplass i 2016. Foto: Det amerikanske militæret.

Filippinenes president Ferdinand Marcos Jr. forklarte under en pressekonferanse, på spørsmål fra en utenrikskorrespondent, at Filippinene vil nekte ytterligere amerikanske tilganger på militærbaser i landet.

Siden 2014 har amerikanske soldater hatt tilgang på fem militærbaser, og i fjor ble antallet økt til ni. Alliansen har som formål å kontre kinesisk aggresjon i det disputerte Sørkinahavet.

Blant annet har den kinesiske kystvakten benyttet vannkanoner, lasere og sperringer for å blokkere filippinske fartøy i området, som omfatter Panatagrevene og Spratlyøyene. En arbitrasjonsdomstol fastslo i 2016 at Kina ikke har krav på havområdene i henhold til FNs konvensjon om maritim lov, en dom både Kina og Taiwan avviser.

USAs president Joe Biden erklærte under et toppmøte med den filippinske presidenten og Japans statsminister Fumio Kishdia at han kommer til å forsvare Filippinene dersom deres styrker, fly eller skip kommer under angrep.