Hjem Nyheter FILM: Israel og FAE skal bygge spionbaser på øya Sokotra i Jemen

FILM: Israel og FAE skal bygge spionbaser på øya Sokotra i Jemen

UTENRIKS Planene om felles etterretningsbaser på øygruppen Sokotra i Jemen lanseres kort etter fredsavtalen mellom begge statene.

Israel og De forente Arabiske emirater (FAE) skal bygge en militær infrastruktur for spionasje, på den jemenittiske øya Sokotra som ligger sørøst for Jemen.

Den 3 650 km2 store øya Sokotra er en del av øygruppen med samme navn. Den tilhører Jemen og hovedøya Sokotra har utsikt utover Bab el-Mandeb-sundet.

Sundet er som en flaskehals mellom Afrikahornet og Midtøsten, som forbinder Rødehavet med Adenbukta og Arabiahavet. De fleste eksporter av olje og naturgass fra Den persiske gulfen som skipes gjennom Suezkanalen eller SUMED-rørlinjen passerer via både Bab el-Mandeb og Hormuzsundet.

Siden starten av den Saudi-ledede intervensjonen i Jemen har De forente arabiske emirater, formelt alliert med Saudi-Arabia, og det UAE-støttede såkalte Søndre overgangsrådet – en jemenittisk separatistbevegelse som formelt er alliert med den saudisk-støttede regjeringen i Aden – etablert kontroll over større deler av øya Sokotra.

I årevis har De forente arabiske emirater forsøkt å annektere øya på grunn av sin strategiske beliggenhet, skriver South Front.

Den jemenittiske statsdannelsens sammenbrudd som kommer av den mangeårige ustabilitet og utenlandske innblanding, intervensjon og invasjon av Jemen – som blant annet har ført til ett systematisk hungersdrap i Jemen – har banet vei for mer håndfaste tiltak. Dannelsen av en militær infrastruktur i dette området er for Israel og FAE helt klart ett geopolitisk strategisk mål.

Israelske og UAE offiserer befant seg nylig på øya og undersøkte flere steder for å opprette de planlagte etterretningsanleggene.

Tidligere i august nådde De forente Arabiske emirater og Israel, med hjelp av USA, en historisk fredsavtale som gjenopptar diplomatisk, økonomisk og militært samarbeid mellom statene på høyeste nivå. Sikkerhets- og militær-samarbeidet i Bab el-Mandebsundet var ett av de forventede mål.

Israel begynte å bygge i regionen allerede i 2016

Arabiske og iranske medier rapporterer om at Israel begynte å bygge en base allerede i 2016 for spionering, på toppen av berget Ambassaira, som ligger sør om den eritreanske hovedstaden Asmara. Ifølge arabiske og iranske rapporter er den utformet for å overvåke konflikten i Jemen, den marine situasjonen i regionen, inklusivt forflyttninger av den iranske flåten.

De forente arabiske emirater har, på grunn av støtten til det søndre overgangsrådet, allerede endret maktbalansen i sødre Jemen til sin egen fordel. Støtten fra de jemenittiske separatistene har blitt tilrettelagt av at disse tok kontrollen over deler av øygruppen Sokotra i juni, hvilket Nordfront rapporterte om den gangen.

Om Abu Dhabi dessuten lykkes å vende Sokotra og gjøre det til en økonomisk-militær utpost, kommer FAE til å ha alle sjanser med å ytterligere flytte maktbalansen til sin fordel.

FAE har sakte men sikkert tatt overtaket i den diplomatiske, militære og økonomiske konkurransen med Saudi-Arabia, som hittil har vært rammet av de fleste negative konsekvenser, inklusivt direkte militære angrep på dets territorium utført av Jemens houthier. Fredsavtalen og sikkerheten, det militære samarbeidet med Israel kommer også til å bidra til dette scenarioet.

Den taktiske UAE-israelsk-amerikanske alliansen har alle sjanser med å konkurrere om den voksende iranske innflytelsen i regionen. Saudi-Arabia, som i årevis var USAs viktigste allierte mot Iran, har blitt utelatt denne planen.

Dette er veldig dårlige nyheter for Saudi-Arabia, som gjennomgår en dyp økonomisk og politisk krise, noe som kompliseres av den problemfylte invasjonen av Jemen.

Saudi-Arabias krise forverres av at Kina, som er verdens største importør av olje, helt plutselig har sluttet å importere olje fra Saudi-Araba, og istedet vendt seg til eksportører som USA, Russland, Iran og Irak.

Les også:
Israel feiret «fredsavtalen» med FAE ved å bombe Palestina
RED ICE: Trump og Netanyahus «fredsplan» mellom Israel og Palestina