Hjem Nyheter Europa FILM: Tusenvis av ukrainere hyllet nasjonalisten Stepan Bandera

FILM: Tusenvis av ukrainere hyllet nasjonalisten Stepan Bandera

3

UKRAINA 1. januar samlet tusenvis av personer seg for å hedre minnet om Stepan Bandera, en ukrainsk nasjonalist som samarbeidet med Det tredje riket.

Tusenvis av nasjonalister i den ukrainske hovedstaden Kiev har feiret det nye året med fakkeltog for å hedre Stepan Bandera, en nasjonalist under andre verdenskrig.

Stepan Bandera betraktes av moderne ukrainere som en helt, mens polakker, jøder og russere betrakter ham som en krigsforbryter.

Bandera-fraksjonen oppgis å bære et stort ansvar for drapene på opp til 100 000 sivile polakker som ble begått av ukrainere under andre verdenskrig.

Blågule ukrainske nasjonale flagg ble blandet med de rødsvarte bannerne i Banderas Organisasjon for ukrainske nasjonalister (OUN) og dens væpnede gren, den ukrainske opprørshæren (UPA).

Demonstrantene ropte slagord som «Ukraina fremfor alt», «Ære til Ukraina, død over fiendene» og «Ære til helter!» Det siste slagordet kommer fra tiden da andre verdenskrig pågikk.

Arrangementet i hovedstaden inneholdt noen deltakere kledd i tidsriktige uniformer; andre bar store portretter av Bandera.

Russisk RT News sammenlikner demonstrasjonen med en religiøs ukrainsk-ortodoks prosesjon, og kalte demonstrasjonen for «en truende kortesje».

Demonstrasjonen var dog «gitt tillatelse» av myndighetene, og et stort oppbud av politi bevoktet demonstrasjonen og eventuelle møteforstyrrere.

Komplekst forhold til Det tredje riket

Banderas ble født i 1909 i det som da var den østerriksk-ungarske provinsen Galizia og ble en del av Polen etter første verdenskrig.

OUN begynte med å agitere mot et polsk styre, men Stepan Bandera kom i 1940 til å representere en hardfør fraksjon i håp om å etablere en uavhengig ukrainsk stat med hjelp av Tyskland, som da ble ledet av Adolf Hitler.

Ukrainske nasjonalister påpeker at tyskerne opprinnelig ikke hadde noen bruk for Bandera og OUN, og plasserte ham i husarrest i 1941 før de sendte ham til arbeidsleiren Sachsenhausen. Imidlertid løslot de Bandera i 1944 og håpet da at hans UPA-kjemper skulle hjelpe det tyske militæret med å stå imot den sovjetiske fremrykkingen.

Da jødene og deres allierte hadde vunnet andre verdenskrig, byttet OUN-UPA side, fra de beseirede tyskerne til den seirende vestalliansen.

Bandera flyttet til Vest-Tyskland, hvor han i begynnelsen av den såkalte kalde krigen fortsatte å agitere for et fritt Ukraina.

Han ble drept i 1959, da en KGB-morder fra Sovjetunionen skjøt ham med en cyanidladet pil.

Etter at Ukraina ble selvstendig i 1991 har ukrainske nasjonalister forsøkt å gjenopprette Stepan Bandera som en borgerhelt, på tvers av offisielle innvendinger fra Russland, Polen og Israel.

I 2010 fikk han av den ukrainske regjeringen posthumt tittelen Ukrainas helt. Noen måneder senere ble han etter internasjonale globalisters protester fratatt tittelen av en domstol, på oppdrag av den nye USA-vennlige administrasjonen.

På denne tiden finansierte USA også det ukrainske militæret med 1,5 milliarder dollar.

Etter Euromaidan-revolusjonen i februar 2014, da en rekke voldsomme hendelser med demonstranter, opprørspoliti og ukjente skyttere i hovedstaden Kiev førte til styrtingen av den ukrainske regjeringen, har dog Stepan Bandera igjen blitt løftet frem som en nasjonalhelt, og helligdagen 1. januar er siden 2019 tilegnet ham, da denne dagen også er hans fødselsdag.

Les også:
FILM: Jøders respons på folkemordet i Ukraina

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Per
Per
1 år siden

Han var en antisemitt, rasist og ville kvitte seg med polakker, jøder og russere. Nå skjønner jeg hvorfor dere skriver om han, fordi han har samme meninger som dere

Gjallarhon
Gjallarhon
Svar til  Per
1 år siden

Utrolig «logisk» tenkt. *sarkasme*
Om redaksjonen skulle vært helt enige med alle det skrives om på Frihetskamp så måtte de jo svingt utrolig mye frem og tilbake hva gjelder meninger. Du tror vel VG også mener det samme som alle de skriver om?

Jo a
Jo a
Svar til  Per
1 år siden

Jeg har hørt det samme om Hitler, men har aldri hørt en eneste tale eller lest et skrift hvor han faktisk sier det. Kan du gi meg en kilde som ikke bare er ordet til en eller annen jøde?