Hjem Nyheter Finland har inngått sikkerhetsavtale med Ukraina

Finland har inngått sikkerhetsavtale med Ukraina

EUROPA Finlands president Alexander Stubb besøkte Kyiv onsdag hvor han signerte en avtale med president Zelenskyj. Ifølge avtalen forplikter Finland seg til å fortsette finansieringen av Ukraina i ti nye år.

Finlands president Alexander Stubb og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy viser sine respektive kopier av sikkerhetsavtalen.
Foto: @ZelenskyyUa/X

I likhet med Frankrike, Storbritannia og Canada undertegnet Finland torsdag en sikkerhetsavtale med Ukraina. For anledningen var Finlands president Alexander Stubb i Kiev, hvor han hadde reist på invitasjon fra president Volodymyr Zelenskyj, sammen med formannen for det finske parlamentet Jussi Halla-aho.

Ifølge svenske Yle diskuterte Stubb, Zelenskyj og Halla-aho «krigsspørsmål, støtte til Ukraina, Ukrainas EU- og NATO-medlemskap, og Zelenskyjs fredsplaner». Men hovedgrunnen til besøket var selvsagt å signere selve avtalen.

Det er en tiårig avtale der Finland nå forplikter seg til å forsyne Ukraina med våpen, ammunisjon og diverse utstyr. De vil også støtte Ukrainas NATO- og EU-medlemskap, samt hjelpe landet med overgangen til såkalt grønn energi.

President Stubb kunngjorde også at Finland har til hensikt å sende en 23. pakke med militær bistand til Ukraina med materiell verdt 188 millioner euro.