Hjem Nyheter Finlands siste grenseovergang mot Russland er stengt ned

Finlands siste grenseovergang mot Russland er stengt ned

FINLAND Nå stenger den finske regjeringen den siste grenseovergangen til Russland etter at et stort antall migranter over lang tid har ankommet grensen. De har også startet en kampanje kalt «Ikke kom til Finland» samtidig som de dirigerer migranter inn i landet gjennom flyplasser og havner.

Illustrasjonsfoto. Grensen mellom Finland og Russland. Foto: Arto Häkkilä, (CC BY-SA 4.0).

På en pressekonferanse tirsdag kunngjorde den finske innenriksministeren Mari Rantanen at regjeringen har besluttet å stenge hele grensen til Russland. Natt til i dag sperres den siste grenseovergangen Raja-Jooseppi igjen og vil forbli det, i hvert fall til 13. desember.

Russland bruker mennesker som verktøy og dirigerer dem til Finlands grense under tøffe vinterforhold. Finland agerer for å få en slutt på dette, sier statsminister Petteri Orpo.

Allerede i forrige uke gjorde den finske regjeringen et forsøk på å stenge grensen mot øst. Ifølge Svenska Yle satte imidlertid visejustisministeren kjepper i hjulet da han avviste forslaget med den begrunnelse at forslaget «ikke garanterer retten til å søke asyl som fastsatt ved lov og internasjonale konvensjoner». Denne ukens avgjørelse fikk imidlertid grønt lys av justisministeren.

Kom ikke (?) til Finland

Innenriksministeren snakker også om en informasjonskampanje for å stoppe strømmen av migranter. I kampanjen skal de blant annet synliggjøre hvor kaldt det er ved grensen. Dette fikk løgnmedienes journalister til å spørre politikerne om de er forberedt på å la migranter fryse i hjel ved den stengte grensen. Ingen politikere skal ha svart på spørsmålet.

Videre frykter Rantanen at problemene med migranter kan øke. Støtte for påstanden bidrar også grensevakten med da de hevder å inneha hemmelige etterretningsopplysninger som tilsier at antallet «asylsøkere» kan komme til å øke.

Både statsministeren og innenriksministeren påpeker noe vagt at antallet migranter ikke er det sentrale i de tiltakene som nå gjøres for å strupe strømmen, men at «Finlands sikkerhet er truet». Fra regjeringens side mener man imidlertid i stedet at innvandrere bør tas i mot ved havner og flyplasser i stedet for fra den russisk-finske grensen.

Den eneste grensestasjonen som vil holdes åpen er Vainikkala grensestasjon. Det er imidlertid kun trafikk av godstog som vil tillates.