Hjem Nasjonal kamp Finlands statsminister utelukker ikke forbud

Finlands statsminister utelukker ikke forbud

FINLAND: Finlands statsminister utelukker ikke et forbud mot Den finske motstandsbevegelsen. Dette etter det i helgen oppstod bråk mellom medlemmer av Motstandsbevegelsen og antifascister i Jyväskylä.

front11-640x351

Finlands statsminister, Juha Sipilä, var mandag kveld gjest i tv-programmet A-studio, og uttalte seg angående bråket som oppstod da Den finske motstandsbevegelsen arrangerte demonstrasjon i byen Jyväskylä. Ifølge Sipilä er han åpen for å forby organisasjonen i Finland.

– Om organisasjonens mål og middel er å skade andre mennesker så kan den ikke operere på lovlig basis.

Over 30 personer ble pågrepet i sammenheng med bråket, og ifølge finsk media skal syv personer fra Motstandsbevegelsen fortsatt sitte arrestert. To av de oppgis være «ledende profiler» i Den finske motstandsbevegelsen. To av de pågrepne oppgis være svensker. Blant siktelsene er voldsomt oppløp, voldelig motstand mot offentlig tjenestemann og mishandling.

Bilde fra etter konfrontasjonen.
Bilde fra etter konfrontasjonen.
Bakgrunn

Det var under en demonstrasjon i regi av Den finske motstandsbevegelsen i sentrum av byen Jyväskylä på lørdag, at bråk oppstod mellom medlemmer av Motstandsbevegelsen og antifascister.

Ifølge medlemmer som var på plass så skal konfrontasjonene ha oppstått et lite stykke bortenfor selve demonstrasjonen. Et medlem forteller at to antifascister skal ha tiltrukket seg medlemmenes oppmerksomhet gjennom å gestikulere og rope skjellsord. Da medlemmene fulgte etter antifascistene skal de ha møtt på en større samling med antifascister hvorpå bråk oppstod.

11836835_1124011827627842_7706591631371697054_n-460x243

Nordisk massemedia rapporterer om at tre antifascister skal ha blitt skadet i sammenstøtet som skal ha funnet sted inne på et kjøpesenter. To skal ha blitt slått blodige, og én skal ha blitt lettere skadet. Politiet skal ha vært raskt på plass og pågrep cirka 30 medlemmer av Motstandsbevegelsen.

Intervju med medlem

Nordfront har vært i kontakt med en av deltakerne, Peter Jusztin fra Den svenske motstandsbevegelse, for et kortere intervju.

Hei Peter, hva hendte egentlig under demonstrasjonen?

– Etter cirka halvannen time dukket lokale antifascister opp. Disse forsøkte å starte bråk, og inviterte bokstavelig talt til slagsmål. Disse ble da konfrontert effektivt.

Hvorfor ble dere arrestert?

– Vi ble mistenkt for voldsomt oppløp etter å ha konfrontert antifascistene.

Hvordan oppførte politiet seg?

– Utenom litt pepperspray, så oppførte de seg korrekt.

Hva er du mistenkt for?

– Jeg er mistenkt for voldsomt oppløp.

Hvordan var tiden i den finske arresten?

– Ganske likt en svensk arrest om det gir det svar på spørsmålet. Det var vel ikke all verden.

Hva skjer nå?

– Jeg skal engasjere meg i hva som hendte med de som ikke er løslatt enda, og se hvordan jeg kan hjelpe de før jeg reiser tilbake til Sverige.

Nordfront kommer tilbake med mer informasjon om saken.

Kilder:

Polisen: Jyväskylämisshandeln var planerad
Sipilä beredd att förbjuda Finska Motståndsrörelsen
Polisen anhöll sju för upploppet i Jyväskylä