Hjem Nyheter Norden Finsk domstol: Sex med 10-åring er ikke voldtekt

Finsk domstol: Sex med 10-åring er ikke voldtekt

FINLAND En 22 år gammel mann i Finland ble dømt for seksuell utnyttelse av en mindreårig etter å ha hatt sex med et barn. At han ikke ble dømt for voldtekt er helt riktig ifølge landets øverste domstol, som nå kritiseres av mange.

Ved et høyhus-kompleks i Birkaland, Finland, hadde den 20 år gamle mannen sex med en 10 år gammel jente. Dette anser både Birkaland tingrett og Åbo lagmannsrett å være bevist, og derfor er han nå dømt til ubetinget fengsel i tre år for grov seksuell utnyttelse av en mindreårig.

Aktor i saken krevde derimot at mannen skulle bli dømt for grov voldtekt og betale en betydelig høyere erstatningssum. Men hverken den finske tingretten eller lagmannsretten mente at dette var rimelig, da det ikke var mulig å bevise at mannen brukte vold eller at jenta skal ha følt frykt eller at hun var i en «hjelpeløs tilstand».

I tillegg har høyesterett avvist anken og godkjenner derfor Åbos dom. Dermed blir mannen bare bare dømt for alvorlig seksuell utnyttelse av en mindreårig.

Dommen har blitt voldsomt kritisert av flere finske juridiske eksperter, som anser det hele for å være en feiltagelse av det finske rettsvesenet.

– Vi er tilbake i det 18. eller 19. århundre i vårt resonnement. Da ble det diskutert om barn kunne bli utsatt for voldtekt, sier Terttu Utriainen, professor i rettsvitenskap ved Lapplands universitet, til den finske avisen Yl.

Han løfter frem Sverige som et pionerland, hvor sex med barn automatisk betyr voldtekt i juridiske termer.

– Vi bør ha slik lovgivning at det ikke engang er mulig for et lite barn å gi sitt samtykke til sex, sier Utriainen.