Hjem Nyheter Norden Finsk høyesterett: Yan Petrovskiy kan ikke utleveres til Ukraina

Finsk høyesterett: Yan Petrovskiy kan ikke utleveres til Ukraina

NORDEN Den norsk-russiske nasjonalisten Yan Petrovskiy, som for tiden sitter varetektsfengslet i Finland, kan ikke utleveres til Ukraina har finsk høyesterett slått fast.

Blogtrepreneur, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Nasjonalisten Yan Petrovskiy, som kobles til den russiske Wagner-gruppen, ble av finsk politi pågrepet i juli, mistenkt for brudd på finske immigrasjonsbestemmelser. Han har til nå sittet varetektsfengslet i Vantaa fengsel.

I 2016, da han var bosatt i Tønsberg, mente norske myndigheter at Petrovskiy var «en fare for rikets sikkerhet». Hans forsvarer i saken, Nils Christian Nordhus, uttalte den gang til NRK at saken var en politisk forfølgelse:

Han bestrider grunnlaget for utvisning. Han er en tidligere ustraffet person og oppfatter at den egentlige begrunnelsen er misnøye med hans meninger og standpunkter politisk

Petrovskiy skal videre ha kjempet mot terrorgruppen Daesh (ISIS) i Syria, ifølge en artikkel NRK publiserte i november 2020.

Ukrainske myndigheter har begjært Petrovskiy utlevert i forbindelse med en strafferettssak, mistenkt for å ha vært involvert i militære operasjoner mot Ukraina. Petrovskiy skal også være mistenkt for «terrorovertredelser» i Luhansk og Donetsk mellom juni 2014 og august 2015.

Grunnet forholdene i Ukrainske fengsler, som menes å bryte Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens tredje artikkel om forbud mot tortur, har finsk høyesterett fastslått at Finland ikke kan utlevere Petrovskiy til Ukraina. I utleveringsbegjæringen har Ukraina kunngjort at Petrovskiy vil bli behandlet i samsvar med bestemmelsene i menneskerettighetskonvensjonen. Dette er imidlertid ikke en garanti ifølge finsk høyesterett.

Den finske domsstolen har i sin avgjørelse blant annet tatt hensyn til en svensk høyesterettsavgjørelse i en lignende sak. Den svenske domsstolen forbød utlevering grunnet rapporter om tortur og vold mot personer som mistenkes å ha samarbeidet med Russland.