Hjem Nyheter Norden Finsk politi skal få «verdifull erfaring» ved å banke opp svenske fotballsupportere

Finsk politi skal få «verdifull erfaring» ved å banke opp svenske fotballsupportere

SVERIGE/FINLAND Finske politifolk slår seg for første gang sammen med svenske kolleger for å håndtere sikkerheten i kampen mellom Djurgården og Hammarby i Stockholm. Denne innsatsen har som mål å forbedre publikumsstyringen, og politiet sier at de håper på hendelser for å kunne gi «verdifull erfaring» til de finske gjestene.

Finsk opprørspoliti.
Bild: Rawpixel.com. (CC0 1.0 DEED).

Det finske politiet har sammen med svensk politi hatt ansvaret for overvåkingen av fotballkampen mellom Djurgården IF og Hammarby IF i Stockholm, en kamp som ofte fører til voldelige sammenstøt mellom de respektive lagenes supportere. Ifølge Hufvudstadsbladet hadde de finske politifolkene de samme fullmaktene som sine svenske kolleger.

Jonatan Sparv, sportsjournalist i HBL, forklarer om kampen at: «Det er ingenting i Finland som kan sammenlignes med et Stockholm-derby».

Det overordnede målet med dette grenseoverskridende politisamarbeidet er å trene finske politifolk i publikumshåndtering under reelle omstendigheter, et initiativ ledet av Jesper Molander, politiinspektør ved den nasjonale operasjonsavdelingen i Sverige.

– Vi kan nok anta at finsk politi til en viss grad må bruke makt for å kvele slagsmål, sier Molander.

Videre innrømmer han at det er «nesten håp» om hendelser som sikrer at øvelsen gir verdifull erfaring. Dette arrangementet er en del av en større strategi for å kunne kalle inn forsterkninger fra de andre nordiske landene til store arrangementer som statsbesøk, demonstrasjoner eller store fotballkamper.

Denne spesielle øvelsen, som er første gang finsk politi samarbeider i denne formen med svensk politi, gjennomføres på engelsk. Dette er et avvik fra tidligere øvelser hvor svensk ble brukt. Alt samarbeid er muliggjort av Prüm-avtalen, en avtale som tar sikte på å intensivere grenseoverskridende samarbeid mellom europeiske politistyrker.