Hjem Opinion Kronikk Fire «fedmeaktivister» døde i ung alder

Fire «fedmeaktivister» døde i ung alder

UHELSE En kvartett av sterkt overvektige influensere på sosiale medier var blitt fanget opp i en bevegelse som hevdet at fedme er «kult og sunt». Nå er de alle døde grunnet fedme.

Dr. Cat Pausé forkynner frelse gjennom fedme.
Foto: New Zealand Tertiary Education Union – https://www.flickr.com/photos/teu/22305232744/ (CC BY-SA 2.0)

De siste videoene som ble lagt ut på Brittany Sauers TikTok-side fornærmer besøkende. Den 31 år gamle sosiale mediestjernen, kjent for sitt trassige «kroppspositive» innhold, snakker tårevått om hvordan hun i en alder av 28 praktisk talt spiste seg i hjel. Ute av stand til å klippe tåneglene selv, på grunn av kortpustethet og hjertebank som dette medfører, har hun nå to år bak seg som fange i sitt eget hjem i en ulik kamp mot type 2 diabetes og hudinfeksjonscellulose, noe som forårsaker en blytung vekst i bekkenet.

«Jeg vil at du skal vite at det ikke er verdt det – mat er ikke verdt livet ditt», forklarer hun i den siste videoen. Innen en uke etter at den ble lagt ut, var hun død.

I det siste tiåret har «fedme aksept»-bevegelsen hevdet at overvekt ikke nødvendigvis er usunt. Filosofien om Branded Health At Every Size (HAES) dukket opp i opposisjon til en diettindustri som markedsførte vekttapstrategier med dårlige langsiktige resultater og ble anklaget for å skamme og undertrykke overvektige individer. Men i sin motstand mot disse strategiene har de nye bevegelsene i mange tilfeller i stedet tydd til å feire sykelig fedme og skjule – og ofte til og med direkte benekte – helserisikoen.

Vekttapskirurgi kan være en livreddende prosedyre for noen overvektige mennesker. Organisasjonen HAES UK klassifiserer imidlertid kategorisk denne typen prosedyrer som «lemlestelse av kroppsdeler» og «uforenlig med idealet om ‘elsk kroppen din som den er’». Og fenomenet omtales som en manifestasjon av «fettfobi» eller «anti-wokeness».

Fremhevet maten fremfor vekten

@waffler69 likte mat. (Skjermbilde: Project Nightfall)

En annen TikTok-stjerne som kalte seg @Wafffler69, men hvis virkelige navn var Taylor LeJeune, døde i januar av et «antatt hjerteinfarkt» bare 33 år gammel. I løpet av livet skrøt han ikke av vekten, men samlet 1,9 millioner følgere ved å legge ut videoer der bisarre mengder mat ble spist, som reinsdyrkjøtt og hermetisk skinke fra 1960-tallet. Hans siste video, lagt ut dagen før hans bortgang, viser at han inntar utrolige mengder frukt og melk.

Jamie Lopez, som spilte hovedrollen i den amerikanske reality-tv-serien Super Sized Salon, døde i desember i fjor av hjertekomplikasjoner, i en alder av 37. Showet dreide seg om overvektige kvinner som mottok skjønnhetsbehandlinger og inneholdt slagordet: «Bli stor eller forsvinn».

Hun sa at hun ble diskriminert i sin rolle som en plus-size makeupartist og ønsket at plus-size kvinner som henne selv skulle føle seg «selvsikker og sexy».

Men så bestemte Jamie seg plutselig for å «forbedre sin helse» på en drastisk måte, og mistet nesten 180 kg før sin død – halvparten av kroppsvekten før dietten.

Professorens tungtveiende argumenter

Dr. Cat Pausé, en kjent aktivist og professor i «fettstudier», og som stilte spørsmål ved sammenhengen mellom vekt og helse, mistet livet i en alder av 42 år. Basert på Massey University i New Zealand, var hun også vert for et «fedme-positivt» radioprogram.

Pausé rettferdiggjorde sin egen fråtsing ved å hevde at vitenskapen «ikke er fullt så klar som vi ønsker å tro» og at det «ennå ikke er konsensus om forholdet mellom vekt og helse». Hun hevdet:

Overvektige mennesker, og til og med sykelig overvektige mennesker, har like god helse som – eller enda bedre helse enn – noen i det normale vektområdet.

Professoren døde i mars 2022 av årsaker som ikke er offentliggjort.

Fedmeforsker Sarah Le Brocq, grunnlegger av organisasjonen All About Obesity, som fortsatt anses å tilhøre fettakseptbevegelsen, kaller det «vrangforestillinger» å ignorere helsekonsekvensene av overflødig fett.

– Folk vil alltid ha forskjellige former og størrelser, sier hun på organisasjonens nettside.

– Det er greit, og vi skal være tolerante, men man må ta hensyn til helsekonsekvensene. Det vi vet er at jo mer kroppsfett du har, jo mer sannsynlig er det at kroppen din vil være i en betent tilstand. Dette betyr at du kan bli insulinresistent og utvikle diabetes eller ende opp med hjerteproblemer. Ikke alle vil gjøre det, men jo mer fett du har, jo mer sannsynlig er det.

Hun legger til:

– Vi bør forlate våre vrangforestillinger om det. Hvis du har høy BMI, ikke spiser godt, ikke beveger deg nok og ikke tar vare på deg selv – det er bare et spørsmål om tid før det blir et problem for helsen din og du begynner å få verkende knær, høyt blodtrykk eller søvnapné – og det er bare begynnelsen.

For fedmespesialist professor Naveed Sattar fra University of Glasgow er de vitenskapelige funnene om forholdet mellom helse og fedme ubestridelige:

Rikelig bevis viser at fedme kan fremme eller akselerere over 200 sykdommer, som diabetes, hjerneslag, mange kreftformer, sykdommer som påvirker bevegelser som leddgikt og mental helse.

Høyere midjeomkrets er en viktig årsak til at mange mennesker lever med flere kroniske lidelser, noe som fører til lidelse og helsekostnader.

Dr. Asher Larmie, en lege basert i Hertfordshire og en av Storbritannias mer offentlige talsmenn for HAES, mener imidlertid at leger ikke bør anbefale vekttap.

Han skriver til sine 14 000 følgere på Instagram, som @thefatdoctor, med slagord som «Vær feit og blomstre» og «Du trenger ikke å gå ned i vekt for å forbedre helsen din». På spørsmål fra Daily Mail om hans syn på alle dokumenterte tilfeller av for tidlig død av overvektige mennesker, svarer denne legen og fedmeaktivisten:

Dødsfallene til alle disse menneskene er hjerteskjærende og tragiske. Noen er dypt triste og involverer overspisingsforstyrrelser, som ikke må forveksles med fedmeaksept. Men de beviser ikke på noen måte at du ikke kan være feit og sunn.