Hjem Nyheter Flere begynner å inrømme Ukrainsk nederlag

Flere begynner å inrømme Ukrainsk nederlag

UKRAINA Oberstløytnant og forsker ved Krigsskolen Trygve Johannes Smidt og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttrykker at Ukraina kan være i ferd med å tape krigen.

Zelenskyj møter ukrainske soldater i Bakhmut 2022. Foto: President Of Ukraine from Україна, CC0, via Wikimedia Commons

Flere høytstående personer, inkludert Volodymyr Zelenskyj ser ut til å begynne å innrømme et Ukrainsk nederlag i krigen dersom store hjelpepakker ikke kommer snart. Også ifølge oberstløytnant og forsker ved Krigsskolen Trygve Johannes Smidt, som utnevnes som ekspert på Forsvarets Forum mandag morgen, hevder at det er mye som står i Russlands favør for øyeblikket.

Trygve hevder at Russland blant annet har en betydelig overlegenhet på artillerisiden og at ifølge rapporter kan de skyte opp til 5 til 10 ganger så mye som ukrainerne. Han forteller videre at Russland med sin luftoverlegenhet slipper mange hundre gliderbomber over Ukrainske styrker daglig:

– Det vil i praksis si at de skyter ukrainerne i fillebiter, sier han.

Smidt forteller videre at «dersom russerne får et gjennombrudd, et eller flere steder, så kan de gjøre akkurat som de gjorde med tyskerne mot slutten av andre verdenskrig. Da klarte de å bryte gjennom de tyske linjene, omfatte tyske styrker og utslette store deler av dem.»

– Det betyr at ukrainerne risikerer å havne så bakpå at de rett og slett ikke vil være i stand til å hente seg inn igjen, forteller Smidt.

I tillegg uttrykker Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj stor desperasjon etter den amerikanske støttepakken på 60 milliarder dollar som sitter fast i kongressen, da republikanerne blokkerer den. Han går så langt som å hevde at om kongressen ikke godkjenner støttepakken kommer Ukraina til å tape krigen. Dette skriver Forsvarets Forum. Zelenskyj skal også ha tilbydd at støttepakken kan gis som et lån.

– Det er nødvendig å spesifikt si til Kongressen at dersom Kongressen ikke hjelper Ukraina, kommer Ukraina til å tape krigen, sier president Zelenskyj i et videomøte med United24 søndag.

Alt dette kommer frem i kjølevannet av Ukrainas nederlag i Avdijivka i februar i år hvor ukrainske styrker ble tvunget til å trekke seg ut. Nederlaget i Avdijivka, som omtales som den største endringen i krigens fronter siden russiske styrker tok Bakhmut i mai 2023, skyldes i følge talsmann for Det hvite hus John Kirby blant annet mangel på ammunisjon.