Hjem Nyheter Flere store aviser krever at Assange løslates

Flere store aviser krever at Assange løslates

1

MEDIA Flere store aviser under ledelse av New York Times krever nå at Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange slippes fri. Avisene skriver at den amerikanske tiltalen mot Assange er en «farlig presedens».

Julian Assange i eksil på Ecuadors ambassade i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/Leverandør NTB (CC-BY-NC).

Under ledelse av New York Times har en rekke store dagsaviser, også jødiske, felles krevd at Joe Bidens regjering slipper tiltalen mot Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange slik at han løslates, skriver Nordfront.

Spiontiltalen mot Assange kommer fra publiseringen av hemmeligstemplet informasjon om USA, blant annet om at de skjulte sivile dødsfall under krigene i Irak og Afghanistan og at de spionerte på sine allierte. Opplysningene ble opprinnelig offentliggjort av Wikileaks og ble i 2010 publisert i New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel og El Pais.

Siden 2019 sitter Assange varetektsfengslet i et britisk høysikkerhetsfengsel og venter på utlevering til USA etter å ha holdt ut på Ecuadors ambassade i London i flere år før han ble kastet ut.

I deres felles uttalelse skriver avisene:

Denne tiltalen er en farlig presedens og truer med å undergrave det første tillegget [til den amerikanske konstitusjonen] og pressefriheten.

Å holde regjeringer ansvarlig for sine handlinger er en del av hovedoppdraget til en fri presse i et demokrati.

Å finne og avsløre sensitiv informasjon når det er nødvendig for allmenne interesser er grunnleggende for en journalists daglige arbeid. Hvis dette kriminaliseres har den offentlige diskusjonen og demokratiet blitt gjort vesentlig svakere.

I tillegg til The New York Times er uttalelsen undertegnet av britiske The Guardian, franske Le Monde, tyske Der Spiegel og spanske El Pais.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Trodla Gubben
Trodla Gubben
2 måneder siden

Julian Assange er dagens æresmann, og da må han, uavhengig av hans politiske posisjon, utvilsomt bli en fri fugl.