Hjem Nyheter Norden Flerkultur-kriminalitet kan tvinge Volvo til utlandet

Flerkultur-kriminalitet kan tvinge Volvo til utlandet

0

SVERIGE I en uttalelse i Svenska Dagbladet Näringsliv forteller Volvos administrerende direktør Håkan Samuelsson at bedriften har vansker med å få tak i utenlandske spesialister på grunn av den høye kriminaliteten i Sverige og at det kan bli nødvendig å vurdere å flytte bedriften utenlands.

Volvos hovedkvarter i Göteborg. Foto: Reuters / Bob Strong

Volvos administrerende direktør Håkan Samuelsson forteller nå i Svenska Dagbladet Näringsliv at bedriften har vansker med å rekruttere utenlandsk arbeidskraft i form av tekniske spesialister og ingeniører. Problemer skal delvis avhenge av den høye kriminaliteten i Sverige som gjør at de utenlandske spesialistene nøler med å flytte til Sverige og Göteborg.

Andre faktorer som bidrar til at utenlandsk kompetanse avventer med å flytte til Sverige er mangelen på bosteder og skoler.

– Vi bygger biler, vi kan ikke løse dette problemet, sier Samuelsson.

Samuelsson utelukker ikke at bedriften kanskje kan bli tvunget til å overveie å flytte hovedkontoret utenlands hvis ikke situasjonen forbedres.

Politisjefen for Storgötebord, Erik «Erik Syd» Nord, har reagert på Samuelssons uttalelser og avviser de med at «det er urettferdig».

– Situasjonen er generelt sett ikke så dårlig, sier Nord. Det som er normalt andre steder i verden får ufortjent stor oppmerksomhet i Sverige.

Ifølge politisjefen har Samuelsson inntatt et for stort inntrykk fra sosiale medier, som han sier gir et forvrengt bilde av situasjonen.

– Til og med slike personer som Håkan Samuelsson får sin informasjon fra hva de leser på Facebook og Twtitter. Det betyr ikke at det er sant, sier Nord og tillegger at Göteborg er en ganske sikker by om man sammenlikner med mange andre byer i verden.

Selv statsminister Stefan Löfven har uttalt seg og lover som vanlig å bygge flere bosteder, forbedre skolen og bekjempe kriminaliteten.

Göteborg har lenge vært rammet av store problemer med kriminalitet. I august 2018 ble for eksempel byen rammet av et massivt utbrudd av skadegjørelse i form av dusinvis av bilbranner og påsatte branner i bygninger. Samme år døde en åtte år gammel gutt av en håndgranat som ble kastet inn gjennom soveromsvinduet hvor han lå og sov.

Noen områder i Göteborg har blitt beskrevet som «no-go-soner» med høy kriminalitet og fattigdom som utgjør grobunn for såkalt religiøs ekstremisme.