Hjem Nyheter Norge Flertall på Stortinget sier nei til sanksjoner mot Israel

Flertall på Stortinget sier nei til sanksjoner mot Israel

INNENRIKS Et flertall blant stortingsrepresentantene sier nei til alle forslag om å straffe Israel for krigsforbrytelsene begått i Gaza.

Stortinget. Foto: John Erling Blad, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Tirsdag avga Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget en innstilling om forslag fra SV og Rødt om straffetiltak mot Israel, i forbindelse med krigen i Gaza. Stortinget skal votere over forslagene 1. februar. Men allerede nå er det klart at de blir avvist, skriver VG.

MDG, som ikke selv sitter i komiteen, har varslet at de vil stemme for noen av forslagene fra Rødt og SV. Dette gjelder blant annet forslaget om å boikotte israelske varer, og et forbud mot salg av norskproduserte våpen til Israel.

Ifølge en meningsmåling gjort av VG skal bare 27 prosent ha svart at de er negative, mens 46 prosent er positive til en boikott av Israel.

– Målingen viste at det er en stor opinion som ønsker boikott av Israel. Det er flere som er for enn som er imot, også blant Ap og Høyres velgere. Det er trist at de per nå ikke vil følge folkemeningen, sier Bjørnar Moxnes (Rødt) til VG.

Venstre varsler i innstillingen at de vil støtte noen forslag, blant annet en oppfordring til regjeringen om å samle støtte til en internasjonal boikott. Men heller ikke dette får støtte fra flertallet, skriver VG.

FrP avviser alle forslag om å sanksjonere Israel. Dette i likhet med regjeringspartiene og Høyre.

– SV og Rødt kan umulig ha vurdert konsekvensen av straffetiltak og isolasjon av Israel, sier Christian Tybring-Gjedde (FrP) til VG.