Hjem Nyheter FN stemte ja til ny migrasjonsavtale

FN stemte ja til ny migrasjonsavtale

UTENRIKS FNs medlemsland har nå for første gang i historien stilt seg bak en global migrasjonsavtale. USA boikotter avtalen og Ungarn vil sannsynligvis trekke seg ut.

Entusiasmen var stor i FN-hovedkvarteret da avtalen ble stemt igjennom. 18 måneder med forhandlinger har ført til avtalen som beskrives som det første globale styringsdokumentet på migrasjonsområdet.

Applausen ble erstattet med tungsinn da Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto direkte etterpå medgav at hans regjering sannsynligvis kommer til å trekke seg ut av det hele.

USA, som under Donald Trumps ledelse har inntatt en ytterst restriktiv holdning i migrasjonspolitikken, meddelte allerede i desember at lander forlater forhandlingene.

Den globale avtalen slår fast 23 mål som skal forbedre mulighetene til legal migrasjon og gi landene som tar imot flyktninger og migranter bedre forutsetninger.

FNs generalsekretær António Guterres har tidligere oppfordret regjeringer rundt omkring i verden til å begynne å betrakte migrasjon som «et positivt, globalt fenomen» og understreket migranters betydning for et dynamisk og velfungerende arbeidsmarked.

Dokumentet skal formelt innføres under en konferanse i Marokko 10.–11. desember.