Hjem Nyheter Norge FN tvinger Norge til å betale full erstatning for utvist flyktningfamilie

FN tvinger Norge til å betale full erstatning for utvist flyktningfamilie

1

FLYKTNINGER FN mener Norge brøt menneskerettighetene ved å internere en afghansk familie i Trandum utlendingsinternat, da de fikk avslag på asylsøknaden og deretter nektet å forlate Norge frivillig.

Trandum
Flyfoto av Politiets utlendingsinternat på Trandum. Foto: Tommy Gildseth via Wikiemedia Commons, CC BY-SA 4.0 (klippet).

I 2012 hadde en afghansk familie bestående av mor, far og en gutt, fått avslag på sin asylsøknad i Norge. De ble utvist i 2013, men nektet å reise frivillig hjem til Afghanistan, skriver VG.

I 2014 skal familien ha blitt tvangsreturnert til Afghanistan av norske myndigheter. Men da de ankom Afghanistan, hevdet familien plutselig at de var pakistanske statsborgere og ble derfor nektet innreise til Afghanistan. Dermed fikk familien komme tilbake til Norge, og 18. mars 2014 ble de internert på utlendingsinternatet på Trandum.

Oslo tingrett godtok internering på Trandum for familien på grunn av at de hadde nektet å forlate Norge frivillig, og tingretten begrunnet interneringen med at de ikke skulle unndra seg et nytt forsøk på uttransport.

2. juni 2014 blir familien igjen uttransportert til Afghanistan etter 76 dager på Trandum utlendingsinternat.

Gutten som FN nå mener skal ha rett til full erstatning fra den norske staten, er nå 10 år gammel og bor i Afghanistan.

FNs menneskerettskomité er enig med den afghanske familien, og begrunner sin avgjørelse med at det er et gjerde rundt bygningen, og at bygningen skal være i nærheten av Gardermoen. Dermed skal det ikke være et «egnet» sted for en familie.

FN-uttalelsen gir gutten rett til full erstatning, og pålegger den norske regjeringen en frist på 180 dager til å oppfylle pålegget.

Familien har allerede fått 70.000 norske kroner fra Norge, i tillegg til å ha fått dekket kost og losji i Norge, sakskostnader, samt hjemreise to ganger. FN angir ikke et spesifikt beløp, men pålegger Norge å betale full erstatning.

– I praksis vil Norge alltid følge slike uttalelser, så det legger vi til grunn, sier jusprofessor Mads Andenæs til VG.

– Staten ved regjeringsadvokaten har prosedert på at komiteen ikke kan pålegge Norge å betale erstatning, men det har de nå tapt. Så nå må staten tilby et beløp som er betydelig høyere enn det familien allerede har fått, sier Andenæs.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Atle
Atle
9 dager siden

Send regning på kost og losji og flere flybilletter i retur. Går sikkert opp i opp

Sist endret 9 dager siden av Atle