ABSURDISTAN Å være delvis norsk gir ikke «sterk nok tilknytning» til Norge.
Steffen John Riley ble født i Bergen i 1992. Han har norsk personnummer. Han er døpt i Os kirke. Han bodde i Norge til foreldrene ble skilt i 1994. Siden den gang har han besøkt faren og resten av den norske familien flere måneder nesten hver sommer. Han har vært på besøk annenhver jul. Han gikk hele andreklasse i barneskolen i Norge. Han snakker flytende norsk.
Moren er fra Seattle, og tok med seg sønnen til USA da hun og mannen skilte seg. Riley sier han føler seg hjemme i Øyane i Os. Han har lyst til å bo der noen år med faren og bestemoren. Han har holdt kontakten med flere venner og ønsker å finne seg en jobb. I USA har han ikke noe sted å bo om han reiser tilbake.
«Ingen særlig tilknytning til Norge»
Riley har søkt om førstegangs oppholdstillatelse på bakgrunn av familiegjenforening. For å få innvilget søknaden må søkeren som hovedregel vise at han uten slik oppholdstillatelse vil bli værende igjen i hjemlandet sitt uten foreldre eller søsken som er over 18 år og gift. Ettersom Rileys mor bor i USA, innfrir han ikke dette kravet.
Utlendingsdirektoratet (UDI) kan imidlertid gi oppholdstillatelse likevel – dersom søkeren har sterk tilknytning til Norge. I avslaget fra UDI heter det at Riley ikke har denne tilknytningen. Ei heller kan UDI se at det foreligger sterke menneskelige hensyn som kan rettferdiggjøre unntak:
Søkeren har ingen særlig tilknytning til Norge, og det foreligger heller ikke sterke menneskelige hensyn som taler for å gjøre unntak fra de alminnelige vilkårene for tillatelse.
Over 200 000 ikke-nordiske har fått opphold i Norge på grunn av familierelasjoner i perioden 1990–2012.
– Ekstra urettferdig
Rileys bestemor kan ikke forstå at barnebarnet nektes opphold i landet.
Jeg er utrolig skuffet, jeg klarer ikke å forstå at de kan nekte ham opphold. Steffen er mitt eneste barnebarn, han skal jo arve både faren sitt hus og mitt hus – skal han ikke få lov å bo her?
Hun legger til:
Når jeg ser alt annet som slipper inn i dette landet, så kjennes avslaget ekstra urettferdig.
Riley er i Norge nå, men må ut innen 17. februar. Han har anket UDIs avslag, men må ut av landet i behandlingstiden med mindre han søker om såkalt utsatt iverksettelse. En advokat ser nå på avslaget.
Relatert artikkel:
Familieinnvandringen har firedoblet seg