Hjem Nyheter Norge Politiet vil følge loven – legger ned forbud mot uniform i homoparade

Politiet vil følge loven – legger ned forbud mot uniform i homoparade

HOMOLOBBYEN Agder politidistrikt har besluttet å nekte politimenn å bruke uniform i årets såkalte pride-parade. Blir for politisk, mener politimesteren.

DSC_0149

Agder politidistrikt har vedtatt å forby bruk av uniform for politimenn som deltar på årets såkalte pride-parade under homofestivalen Skeive Sørlandsdager førstkommende lørdag. Med andre ord så vil politiet i Agder, i motsetning til resten av landet, følge sitt eget uniformsreglement:

Politiets uniform legitimerer politimyndighet og skal bare nyttes i tjenesten. Bruk av uniform som deltaker i politisk sammenheng, interessekonflikter, demonstrasjoner eller tilsvarende tillates ikke.

Kapittel 1, punkt 17

Ifølge politimester Kirsten Lindeberg er årsaken fordi årets parade blir for politisk, ettersom flere grupperinger ønsker å benytte anledningen til å markere seg mot Motstandsbevegelsens demonstrasjon i Kristiansand den 29. juli.

– Men etter demonstrasjonene i sommer har vi indikasjoner på at det kan komme innslag som har preg av politiske ytringer. Og da er vi utenfor det området hvor politiet normalt skal delta, forteller Lindeberg til NRK.

LHBT-leder kritisk til politiet

Ingvild Endestad, leder for homolobbyistene i FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) synes politiets avgjørelse er trist, og mener det nå er viktigere enn noen gang at politiet viser hvilken side de står på. Ifølge Endestad er tilliten til politiet svekket ettersom de lot Motstandsbevegelsen få benytte sin grunnlovsfestede rett til å demonstrere.

– At politiet deltar i og forplikter seg til å ivareta mangfold er viktig. Altfor mange LHBTQ-personer har lav tillit til politiet. Etter håndteringen av nazidemonstrasjonen i Kristiansand i sommer, har tilliten til politiet i Agder blitt svekket. Derfor er det desto viktigere at politiet bruker enhver sjanse til å styrke denne tilliten igjen.

Kilde:
Forbyr uniform i Pride-parade