Hjem Nyheter Globalt Forklaringen på en uvanlig kald vinter: Global oppvarming

Forklaringen på en uvanlig kald vinter: Global oppvarming

MILJØ Ifølge FNs klimabyrå WMO skyldes den uvanlig kalde vinteren klimaendringer. Nå sies det at global oppvarming kan føre til lengre vintre.

Foto: Nordfront

Den nyutnevnte sjefen for FNs klimabyrå WMO, Celeste Saulo, forklarer i et intervju med The Associated Press at den uvanlig kalde vinteren skyldes global oppvarming og klimaendringer.

Hun tilskriver koblingen mellom oppvarming i Arktis og kaldere vintre i Europa med et fenomen kalt «polarvirvelen», der lavtrykket har beveget seg lenger sør. Som et resultat er temperaturforskjellene mellom Arktis og de sentrale delene av kloden nå mindre om vinteren.

– Det er en stor bekymring, spesielt på den nordlige halvkule fordi det kontinentale området er sårbart og så mange mennesker bor der, sa hun.

Lasse Rydqvist, meteorolog ved Klart, sier til Aftonbladet at polarvirvelens nedbrytning har innvirkning på såkalte jetstrømmer, som dannes på grunn av betydelige temperaturforskjeller mellom polarområdet og ekvator.

– Det er en sammenheng der. Fremfor alt er det når jetstrømmen får en sørlig bane på grunn av nedbrytningen av polarvirvelen, sier han.

– Da er det frie tøyler for den arktiske luften til å nå ned til våre breddegrader.