Hjem Nyheter Forsinkede samtaler mellom Biden og Netanyahu bekrefter Israels grep om USA

Forsinkede samtaler mellom Biden og Netanyahu bekrefter Israels grep om USA

JØDISK MAKT Pressesekretæren i Det hvite hus har mottatt økende kritikk den siste måneden fra normalt vennligstilte internasjonale massemedier: Israels statsminister er ikke booket for samtaler med den amerikanske presidenten. Sist onsdag fant samtalen sted.

USAs president Joe Biden. Foto: Det Hvite Hus, Public Domain, via Wikimedia Commons

Etter nesten en måned i embetet inviterte USAs president Joe Biden Israels statsminister Benjamin Netanyahu til en telefonsamtale. Netanyahu hyllet senere den fire timer lange samtalen som “varm og vennlig.”

Fredag forrige uke ​​forklarte pressesekretær Jen Psaki i Det hvite hus til den internasjonale pressen at forsinkelsen av denne samtalen ikke burde betraktes som “en bevisst avvisning”, og heller som et resultat av at den nye administrasjonen fortsatt er involvert i det innledende oppbyggingsarbeidet.

Pressesekretæren skal ha mottatt “massiv internasjonal kritikk” i flere uker fordi den israelske statsministeren måtte vente så lenge på denne samtalen.

Siden tiltredelsen den 20. januar har Biden ringt til lederne av Russland, Kina, Mexico, Storbritannia, India, Frankrike, Tyskland, Japan og Sør-Korea – men ikke Netanyahu – noe som har ført til at massemedier over hele verden har spekulert rundt at Israel, ofte beskrevet som Washingtons nærmeste allierte, kan ha falt i unåde.

Netanyahu er et VIP-medlem av det republikanske partiet

En tidligere israelsk konsul i New York tolker forsinkelsen som “et tydelig tegn på misnøye” fra Biden-administrasjonen sin side og han hevder at demokratene lenge har betraktet Netanyahu “nesten som et VIP-medlem av det republikanske partiet”.

Donald Trump har blitt hyllet av Netanyahu for hans pro-israelske handlinger, en CV som inneholder:

  • Flyttingen av den amerikanske ambassaden til Jerusalem.
  • Anerkjennelse av Israels annektering av de syriske Golanhøydene.
  • Gjennomførelsen av  “Abrahamsavtalen” mellom den jødiske staten og Bahrain, De forente arabiske emirater og Sudan.

Til sammenligning frøs Netanyahus forhold til den demokratiske Obama-administrasjonen umiddelbart i 2015 etter at USA trosset Israels innvendinger og forhandlet fram en atomavtale med Iran.

Samtalen mellom Biden og Netanyahu fant sted samme dag som en av Obamas rådgivere la frem en podkast som kritiserte “det merkverdige velorganiserte pro-israelske samfunnet som tar for gitt tilgangen til Det hvite hus, kongressen og utenriksdepartementet”.

Han rettet til og med en salve mot Netanyahus evne til å “fyre opp de ganske mektige høyreorienterte pro-Likud-mediene i USA.”

Russia Today (RT) minner om at den israelske statsministeren står overfor et nytt nyvalg i mars, etter at koalisjonsregjeringen mellom Likud og opposisjonspartiet Blå og Hvit kollapset i desember 2020. Dette blir det fjerde valget i Israel på to år, ettersom intet enkeltparti eller stabil blokk har klart å oppnå parlamentsflertall.

Samtalen mellom Biden og Netanyahu bekrefter alliansen mellom de to landene

På Twitter kunngjorde Netanyahu onsdag i forrige uke at han hadde snakket med Biden – og han forklarte at de blant annet hadde diskutert “den sterke alliansen mellom Israel og USA”, “den iranske trusselen” og “utfordringene i Midtøsten”.

Den israelske statsministeren la vekt på sin “langvarige personlige kontakt” med den nåværende amerikanske presidenten.

I et referat som Det hvite hus publiserte ved et senere tidspunkt stod det at Biden “bekreftet sin personlige historie av helhjertet engasjement for Israels sikkerhet og formidlet sin ambisjon om å stryke samtlige aspekter av partnerskapet mellom USA og Israel, inkludert det sterke forsvarssamarbeidet”.

Det rapporteres dessuten at den amerikanske presidenten uttrykte sin støtte til “den nylige gjennomførte normaliseringen av forholdet mellom Israel og land i den arabiske verden og den muslimske verden”.

Les også:
Jødisk avis hyller «mangfoldet» i Bidens jødiske regjering
Biden-administrasjonen vil bli den mest jødiske noensinne
Joe Biden utroper jødinnen Janet Yellen til Finansdepartementet
«Den israelske lobbyen er USAs største problem»
Hunter Bidens laptop inneholdt bilder av mindreårige jenter og en crack-røykende Biden
Videomontage av presidentkandidaten Joe Bidens upassende berøringer av småjenter sensureres av Twitter