Hjem Nyheter Norden Forskere gjør oppmerksom på at stadig flere familier i Sverige kun får...

Forskere gjør oppmerksom på at stadig flere familier i Sverige kun får ett barn

6

SVERIGE Svenske forskere gjør i en artikkel i Svenska Dagbladet leserne oppmerksomme på at stadig flere familier i Sverige kun får ett barn. Enn så lenge har majoriteten av familiene to barn.

Svenskene byttes sakte men sikkert ut. Foto: Pixabay (Public Domain).

Svenska Dagbladet skriver i en artikkel at familier i Sverige stadig oftere kun får ett barn. Avisen har intervjuet Gunnar Andersson som er professor i demografi i Stockholm. Andersson spekulerer i om det kan være dagens medierapportering om klimatrusselen som gjør at unge mennesker ikke vil ha flere barn.

Eric Brandstedt er doktor i praktisk filosofi og mener det er andre faktorer som kanskje spiller en større rolle i dette med at familier idag ikke vil ha flere barn.

– Om jeg spekulerer så finnes det kanskje en og annen som påvirkes av all prating omkring «barneskam», eller som velger å avstå fra å få barn, av omsorg for at ingen skal behøve å leve i en verden med stadig verre klimaforandringer. Men generelt tror jeg at andre faktorer som økonomisk utvikling, arbeidsmarkedets struktur og individers utdanningsnivå er viktigere.

Hvorfor det har blitt slik, vet ikke Gunnar Andersson.

– Vi vet fortsatt ikke hva det kommer av, og nedgangen kan heller ikke å forklares med vanlige forklaringsmodeller som berører faktorer som økonomi, arbeidsmarked og familiepolitikk.

Twitterbrukeren Tobias B ironiserer over Svenska Dagbladets rubrikk «Nedgang i barnefødsler i Norden forbløffer forskere» på twitter og legger opp en punktliste og et bilde av artikler fra media som oppfordrer hvite til å føde færre barn for klimaets skyld. Alle barn som vises i slike depopulasjons-artikler er hvite.

En annen faktor kan være dette med at det de seneste 30 årene har blitt enormt mye dyrere å kjøpe hus i Sverige. På nettsiden Ekonomifakta.se går det an å se stigningen av boligprisindeksen fra 1986. Dette gjør at familier i Sverige i høyere grad må sette seg i gjeld for å kunne etablere familie, samt at kvinner også tvinges til å gå ut i arbeid for å betale familiens bolig.

Les også:
Bli mor tidlig, få flere barn og am – da reduseres risikoen for kreft

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
6 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Katrine
Katrine
2 år siden

Og fortsatt er det folk som tviler på The Great Replacement-teorien.

Heimdal
Svar til  Katrine
2 år siden

Ja, har vært utfor at enkelte folk har påstått at folkeutbyttet er «naturlig» og at «det ville hendt før eller siden allikevel»…snakk om å forsvare et folkemord på europeiske folkeslag.

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

Et samfunns styrke og samhold avhenger av familiens stilling. Er familien sterk har barn og voksne et samfunn rundt seg som beskytter og nærer sunn utvikling. Familiedanning og barneproduksjon blir da et gode for de aller fleste. Hvite samfunn hadde dette, i stor grad, inntil «moderniteten»(jødene/marxistene), i form av seksuell frigjøring, aka «kvinnefrigjøring», fikk innpass. Det innebar at unge kvinner valgte vekk familie og barn, satset på utdanning og økonomisk selvstendighet, og familien som fundament har blitt alvorlig svekket. Ikke død, men i behov av hjelpetiltak.

Roar
Roar
2 år siden

Jeg tror nok årsaken til en slik historisk lav fødselsrate skyldes fiender i lederskapet. Deres politikk, oppmuntring til barnløshet, feminismen, homolobbyen, skremselspropaganda om klimatrussel, masseinnvandringen og økt kriminalitet, banksystemet, økonomi og gjeld, karrierestrev og ikke minst kan det kanskje ha noe med hva vi får i oss.

Røding
Røding
2 år siden

Årsaken til de lave fødselstallene er at få par får barn nummer tre. Ofte ønsker kvinnen et barn til men mannen sier nei. Det er også store forkjeller på hva kvinner og menn oppgir som nødvendig for å få et tredje barn. For kvinner er det viktig med mer tid til barna i form av fleksibel arbeidstid og foreldrepermisjon . Dette er det gode nok ordninger for i dag. For mannen handler det kun om økonomi. Norske familier har ikke råd til en enebolig med tre barnerom. Det er så enkelt. Jeg har ikke noen tro på at propaganda hindrer… Les mer »

I.Olena
I.Olena
2 år siden

Viktig tema!