Hjem Nyheter Norden Forskere gjør oppmerksom på at stadig flere familier i Sverige kun får...

Forskere gjør oppmerksom på at stadig flere familier i Sverige kun får ett barn

SVERIGE Svenske forskere gjør i en artikkel i Svenska Dagbladet leserne oppmerksomme på at stadig flere familier i Sverige kun får ett barn. Enn så lenge har majoriteten av familiene to barn.

Svenskene byttes sakte men sikkert ut. Foto: Pixabay (Public Domain).

Svenska Dagbladet skriver i en artikkel at familier i Sverige stadig oftere kun får ett barn. Avisen har intervjuet Gunnar Andersson som er professor i demografi i Stockholm. Andersson spekulerer i om det kan være dagens medierapportering om klimatrusselen som gjør at unge mennesker ikke vil ha flere barn.

Eric Brandstedt er doktor i praktisk filosofi og mener det er andre faktorer som kanskje spiller en større rolle i dette med at familier idag ikke vil ha flere barn.

– Om jeg spekulerer så finnes det kanskje en og annen som påvirkes av all prating omkring «barneskam», eller som velger å avstå fra å få barn, av omsorg for at ingen skal behøve å leve i en verden med stadig verre klimaforandringer. Men generelt tror jeg at andre faktorer som økonomisk utvikling, arbeidsmarkedets struktur og individers utdanningsnivå er viktigere.

Hvorfor det har blitt slik, vet ikke Gunnar Andersson.

– Vi vet fortsatt ikke hva det kommer av, og nedgangen kan heller ikke å forklares med vanlige forklaringsmodeller som berører faktorer som økonomi, arbeidsmarked og familiepolitikk.

Twitterbrukeren Tobias B ironiserer over Svenska Dagbladets rubrikk «Nedgang i barnefødsler i Norden forbløffer forskere» på twitter og legger opp en punktliste og et bilde av artikler fra media som oppfordrer hvite til å føde færre barn for klimaets skyld. Alle barn som vises i slike depopulasjons-artikler er hvite.

En annen faktor kan være dette med at det de seneste 30 årene har blitt enormt mye dyrere å kjøpe hus i Sverige. På nettsiden Ekonomifakta.se går det an å se stigningen av boligprisindeksen fra 1986. Dette gjør at familier i Sverige i høyere grad må sette seg i gjeld for å kunne etablere familie, samt at kvinner også tvinges til å gå ut i arbeid for å betale familiens bolig.

Les også:
Bli mor tidlig, få flere barn og am – da reduseres risikoen for kreft